עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים זכאים, על פי חוק, לפטור ממס על הכנסות שמקורן מחוץ לישראל למשך עשר שנים ממועד הפיכתם לתושבי ישראל. מדובר בפטור רחב הכולל, בין היתר הכנסות מרווחי הון, דיבידנדים, ריבית ותמלוגים שהופקו או נצמחו מחוץ לישראל. הטבה זו מקנה שקט נפשי ויכולת התאקלמות כלכלית נוחה.
במקרים מסוימים, מומלץ לפנות לקבלת רולינג (החלטת מיסוי) של רשות המיסים – במיוחד כאשר קיימת אי התאמה בין מועד קבלת מעמד עולה חדש לבין מועד העברת מרכז החיים לישראל (המועד המכריע לעניין תושבות המס). למשל, ייתכן שאדם קיבל מעמד של עולה חדש אך בפועל לא עבר להתגורר דרך קבע בישראל אלא במועד מאוחר יותר (חודשים או שנים לאחר מכן).
למה חשוב לבקש רולינג כשיש אי התאמה במועדים?
פנייה לקבלת רולינג מרשות המיסים במצבים אלו היא קריטית, מכמה סיבות:
- מניעת ניכוי מס במקור על הכנסות על ידי בנקים: במקרים בהם בנקים בישראל נדרשים לנכות מס במקור על הכנסות מחו”ל – לדוגמה על הכנסה מניירות ערך זרים המוחזקים באמצעות הבנק – רולינג יאפשר להימנע מניכוי זה ולחסוך עלויות מיותרות.
- קבלת אישור תושבות ממס הכנסה: הרולינג הינו בסיס לקבלת אישור תושבות מרשות המיסים, שעשוי להפחית או למנוע חיוב במס במדינות אחרות. למשל, בגין הכנסה מריבית, מדיבידנד, מרווח הון שמקורו בחו”ל ועוד.
- קביעת מועד תחילת הפטור ממס: הרולינג נותן וודאות באשר למועד תחילת תושבות המס בישראל, שממנו מתחילות להיספר 10 שנות הפטור. דחיית מועד התושבות – ככל שיש לה הצדקה – עשויה להאריך את תקופת הטבות המס.
- ודאות משפטית והימנעות ממחלוקות עתידיות: הרולינג מעניק ודאות לגבי חבות המס ולמעמד התושבות, מונע מחלוקות עתידיות עם רשויות המס על מועד תחילת הפטור, ומסייע להימנע ממחלוקות שעלולות להתעורר שנים לאחר מכן.
מתי להגיש בקשה לרולינג?
מומלץ להגיש את הבקשה לרולינג בסמוך ככל האפשר למועד העברת מרכז החיים לישראל. מעבר לקושי באיסוף מסמכים התומכים בטענת התושבות, ככל שהשנים עוברות (מסמכים הנדרשים במסגרת הליך הרולינג) – רשות המיסים עלולה לדחות בקשה לרולינג אך משום שהוגשה למעלה משנה ממועד החזרה לישראל .
עם זאת, לא בכל מקרה מומלץ לפנות לרשות המיסים בבקשה לרולינג. לעיתים קיימות חלופות טובות יותר לקביעת מועד התושבות, בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה.
לסיכום: פנייה לקבלת רולינג היא כלי חשוב להבטחת זכויות ומצריכה ליווי מקצועי
הטבות המס לעולים חדשים ותושבים חוזרים הן משמעותיות, אך ניצול מיטבי שלהן מחייב תשומת לב לפרטים, הכנת מבנה מס אופטימלי וליווי נכון על ידי אנשי מקצוע מנוסים בניהול התהליך הנכון, בין אם אל מול רשות המיסים ובין אם לאו. פנייה לקבלת רולינג במקרים המתאימים היא כלי חשוב להבטחת הזכויות ולמניעת מחלוקות עתידיות.
***
עו”ד אנדרי ינאי הינו שותף במחלקת הרגולציה במשרד.
עו”ד הראל פרלמוטר הינו שותף וראש מחלקת המיסים במשרד.
הצוות המשפטי של מחלקת המיסוי במשרד בעל ניסיון רב בליווי ותכנון אופטימלי בנושא זה בהתאם לצרכיו הייחודיים של כל לקוח. המחלקה מעניקה ייעוץ משפטי מקיף בכל היבטי המס הנוגעים הן לפעילות מסחרית בישראל והן לעסקאות בינלאומיות, כולל תכנון אסטרטגי ויצירת מבני מס אופטימליים, השלכות מס הכרוכות בהעברות של נושאי משרה בכירים בארגונים בינלאומיים לישראל וממנה ועוד.