המלחמות השונות שאירעו בעולם בשנים האחרונות, בין היתר מלחמת רוסיה-אוקראינה ומלחמת “חרבות ברזל”, הציבו את תחום הדיפנס-טק באור הזרקורים. על רקע השינויים במציאות הביטחונית הגלובלית והמתיחות הגיאופוליטית המתגברת באזורים שונים בעולם נחשפו פערים טכנולוגיים בשדה הקרב ובכך נוצרו הזדמנויות חדשות ליזמים, ועלייה משמעותית בהתעניינות בתחום מצידם של משקיעים וקרנות הון סיכון.
מגמה זו לא פסחה על ישראל. בעקבות מלחמת “חרבות ברזל”, חל גידול משמעותי, ולמעשה הכפלה בין השנים 2023 ו- 2024, בהיקף המיזמים המפתחים טכנולוגיות חדשניות המותאמות לצרכים בטחונים-צבאיים עם למעלה מ-300 סטארטאפים בתחום, לצד עלייה בהיקף בהשקעות בתחום.
המלחמה הארוכה, יחד עם מספר חסר תקדים של חיילי שירות המילואים המשרתים תקופות ממושכות, – חלקם מגיעים מעולמות ההייטק והטכנולוגיה- יצרו קרקע פוריה לפיתוח אמצאות חדשניות.
אותם מילואימניקים, במיוחד כאלה ששהו בשדה הקרב, ולאו דווקא מהיחידות הטכנולוגיות, החשופים לאתגרים מבצעיים לאורך זמן, מזהים צרכים ופערים טכנולוגיים ומנסים למצוא ולפתח להם פתרונות יצירתיים וחדשניים.
במקביל, המנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא”ת) במשרד הביטחון משתף פעולה עם סטארטאפים רבים לפיתוח וייעול טכנולוגיות בהלימה לצרכים ביטחוניים המודרניים.
עם היסטוריה מבוססת שראשיתה עוד טרם הקמת המדינה, ישראל מהווה שחקנית מרכזית בתחום ומוקד משיכה למשקיעים בינלאומיים המחפשים יכולות מוכחות בתחום הבטחוני.
אז מה זה דיפנס-טק?
דיפנס-טק (Defense-Tech) הוא תחום טכנולוגי בטחוני שעניינו פיתוח ויישום של טכנולוגיות מתקדמות לצרכים ביטחוניים – התקפיים והגנתיים. תחום זה כולל מגוון רחב של טכנולוגיות, כגון מערכות נשק מתקדמות, מערכות הגנה אווירית, טכנולוגיות סייבר, רובוטיקה, בינה מלאכותית, מערכות אוטונומיות, חיישנים מתקדמים ותקשורת מוצפנת.
בינה מלאכותית, אוטונומיה ורובוטיקה
אחד מהתחומים המתפתחים ביותר בשנתיים האחרונות הוא תחום הבינה המלאכותית
(Artificial Intelligence) עם הפיכתה לנגישה יותר ברחבי העולם, אנו עדים לפיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים למערכות צבאיות לפעול באופן אוטונומי או חצי-אוטונומי, תוך הסתמכות על יכולות מתקדמות של בינה מלאכותית. מערכות אלו משתמשות ב-AI כדי לייעל פעולות, להגיב במהירות ובצורה חכמה למצבים משתנים, ולפעמים לפעול ללא צורך בהתערבות אנושית ישירה.
לפי גורמים ישראליים בכירים ממשרד הביטחון, שדה הקרב יתאפיין בעתיד הלא רחוק בשילוב של כוחות חיילים אנושיים ושל מערכות בינה מלאכותית וכלים אוטונומיים, למשל רחפנים, מל”טים, וכן שימוש בבינה מלאכותית בלוחמת סייבר וניתוחים מתקדמים של נתונים בזמן אמת אשר יצמצמו את הסיכון לכוחות בשטח.
לוחמת סייבר ואבטחת סייבר
טכנולוגיות סייבר הן נדבך אסטרטגי מרכזי בתחום. חברות בתחום זה מתמקדות בפיתוח פתרונות מתקדמים להגנה על תשתיות ומערכות צבאיות מפני איומי סייבר, לצד יכולות התקפיות מתוחכמות המיועדות לשיבוש ונטרול מערכות אויב. במקביל, פיתוח מערכות תקשורת מאובטחות ועמידות בפני שיבושים זוכה ליחס גובר בעולמות המחקר, במיוחד לאור האתגרים בשדה הקרב המודרני.
לצד ההתקדמות הטכנולוגית, לוחמת הסייבר הפכה לזירה מרכזית בעימותים גלובליים, במהלכה הם מופנים לפגוע בתשתיות קריטיות, מערכות פיקוד ושליטה, ואף במידע מסווג. החברות הישראליות, בין אם באופן עצמאי או בשיתוף עם משרדים ממשלתיים, ממשיכות לפתח כלים חכמים לניטור, מניעה ותגובה למתקפות סייבר.
דיפנס-טק: האתגרים המשפטיים
בעוד שרעיונות ופתרונות אלו יסייעו לכוחות הבטחון בשטח ובתקווה יובילו גם לפריחה ושגשוג השוק הישראלי, הדבר עשוי להוביל להתמודדות עם אתגרים משפטיים מורכבים. להלן מספר דוגמאות לאתגרים בתחום:
פיקוח ומגבלות ייצוא ביטחוני
חברות בתחום הדיפנס-טק כפופות למערכת רגולטורית מורכבת, ברמה המקומית והבינלאומית. בישראל, הגוף המרכזי המפקח על פעילות זו הוא אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני (“אפ”י“), אשר אמון על יישום חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני. אפ”י פועל למימוש המדיניות והאינטרסים של מדינת ישראל בשני מישורים: (א) הגנה על אינטרסים ביטחוניים – מניעת זליגה של טכנולוגיות, מידע וציוד ביטחוני, (ב) תמיכה בתעשייה – שיפור וייעול השירות הניתן ליצואנים בתחומי הרישוי, ההדרכה והאכיפה. במסגרת סמכויותיו אפ”י רשאי להטיל מגבלות על מכירת הטכנולוגיה מחוץ לישראל, וזאת בהתאם לשיקולים של ביטחון לאומי והאינטרסים האסטרטגיים של המדינה.
זכויות בפיתוחי קניין רוחני
זכויות הקניין רוחני בתחום הדיפנס-טק הן מגוונות, וכוללות בין היתר טכנולוגיות המוגנות באמצעות פטנטים, זכויות יוצרים, סודות מסחריים ועוד. כדי לשמור על יתרון תחרותי ולחסום כניסת מתחרים, חברות הפועלות בתחום הדיפנס-טק (בדומה ליתר התחומים), נדרשות להגן על הקניין הרוחני של הפתרון הטכנולוגי שפיתחו.
בעוד שההמלצה בנוגע להסדרת הקניין הרוחני דומה מאוד ליתר תחומי הייטק, הסדרה ורישום נכסי קניין רוחני בתחום הדיפנס-טק מציבים אתגרים ייחודיים.
האתגר הייחודי ברישום פטנט בישראל לפיתוחים בתחום הביטחוני שוכן באיזון עדין בין חדשנות טכנולוגית לבין ביטחון לאומי. כך למשל, חוק הפטנטים מעניק לשר הביטחון סמכויות נרחבות להתערב בהליכי רישום, להגביל פרסום מידע ביטחוני רגיש, ולפקח על רישום פטנטים בחו”ל.
אזרחים, תושבים וחיילים (בסדיר, קבע או מילואים) נדרשים להודיע למשרד הביטחון על אמצאות בעלות ערך צבאי ולקבל אישור מוקדם טרם רישומן בחו”ל.
יתרה מכך, למדינה קיימת סמכות לדרוש בעלות על אמצאות שפותחו במסגרת שירות צבאי – מצב המסתבך במציאות של שירות מילואים ממושך בעקבות מלחמת “חרבות ברזל”, כאשר קשה להגדיר באופן ברור מהם גבולות “תקופת השירות” ו”תחום התפקיד” בהתאם לחוק הפטנטים.
לכן, חברות דיפנס-טק נדרשות לגבש אסטרטגיית קניין רוחני כבר בשלבים ראשוניים של פיתוח הטכנולוגיה, לקבל וודאות ביחס לזכויות בפיתוח כדי שתוכלנה למנף את הקניין הרוחני כנכס משמעותי ולביסוס יתרון תחרותי ארוך טווח בשוק, תוך איזון שיקולים לאומיים וביטחוניים ותוך עמידה בדרישות הרגולטוריות.
תהליכי פיתוח ומכירה ייחודיים
חלק מהאתגרים המשמעותיים בתחום הדיפנס-טק הוא פיתוח חומרה אשר דורש זמני פיתוח ממושכים ותהליכי מכירה מורכבים וארוכים משמעותיים. לעתים, החברות בתחום נדרשות להתמודד גם עם מכרזים ממשלתיים מורכבים, ותהליכי אישור ובירוקרטיה ממושכים.
מעניין לציין כי אסטרטגיה מרכזית של חברות להתמודדות עם אתגרי הקניין הרוחני ובירוקרטיה היא פיתוח טכנולוגיה דואלית – טכנולוגיה המשמשת הן לצרכים אזרחיים והן לצרכים צבאיים. טכנולוגיות אלו, מאפשרות לחברות להשיג הכנסות ולקוחות בזמן קצר יחסית בהשוואה לפיתוח טכנולוגיה לצרכים צבאיים בלבד.
מבט לעתיד
תעשיית הדיפנס-טק הישראלית והעולמית ניצבת בפני הזדמנויות חדשות בשווקים מגוונים וצפויה להמשיך ולצמוח. ההשקעות הגוברות מצד קרנות הון סיכון וההתעניינות העולמית בפתרונות ביטחוניים מתקדמים מבטיחים הזדמנויות רבות לחברות ישראליות חדשניות.
***
משרדנו מספק ייעוץ משפטי מקיף ושוטף ליזמים, סטארטאפים וחברות, קרנות ומשקיעים בעולם הדיפנס-טק, תוך ליווי בהתמודדות עם אתגרים משפטיים מורכבים, תאגידיים ורגולטוריים, לרבות בעבודה מול גורמים ממשלתיים.
בנוסף, אנו מסייעים בליווי עסקאות השקעה, מימון ורכישה (לרבות בדיקות נאותות), רישוי, עסקאות לפיתוח מוצרים וסוגיות של קניין רוחני, תוך מתן מענה מותאם לצרכים הייחודיים של הלקוחות שלנו.