תחום טכנולוגיית בריאות האישה (פמטק) מתפתח במהירות ומדינת ישראל נחשבת בין המובילות בתחום, כאשר היא מדורגת במקום הרביעי בעולם במספר חברות הפמטק הפועלות בה. בנוסף, ישראל מדורגת במקום השני בהשקעות בינלאומיות בתחום. האקוסיסטם הישראלי דינמי ומגוון, עם למעלה מ-100 חברות פועלות בתחום בריאות האישה וה-Wellness.
פמטק – לא רק פתרונות בתחום ההריון והפוריות
בעוד ש-43% מחברות הסטארטאפ האלו מתמקדות בתחום ההיריון והפוריות, ניכר שיש דגש הולך וגובר על פיתוח פתרונות בתחום בריאות הנפש. דגש זה משקף את שינוי הכיוון העולמי לעבר טיפול הוליסטי בנשים, לשם קידום אורח חיים בריא יותר בכלל היבטי החיים.
בהתאם להתפתחויות שראינו ב-2024, ניתן לומר כי המפגש בין פמטק לבריאות הנפש הוא לא רק טרנד, אלא מחולל טרנספורמציה של ממש בתחום הבריאות.
כחלק מהמהלך, יזמיות ויזמים ישראלים ממנפים טכנולוגיות פורצות דרך כדי לענות על צרכי בריאות הנפש של נשים.
טכנולוגיות כאלה כוללות:
- אפליקציות מבוססות בינה מלאכותית: אפליקציות אלה משתמשות ב-AI כדי לספק תמיכה מותאמת אישית בתחום בריאות הנפש, ומציעות פתרונות כגון מעקב אחר מצב הרוח, תרגילי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וחיזוי אנליטי של מצבים נפשיים לצורך התערבות מוקדמת.
- פלטפורמות טל-בריאות (Telehealth): המאפשרות לנשים ליצור קשר עם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, במיוחד בנושאי דיכאון לאחר לידה ומצוקה נפשית הקשורה לגיל המעבר.
- מכשירים לבישים: המשלבים טכנולוגיה לניטור בריאות הנפש, עוקבים אחר נתונים ביומטריים כדי לזהות מצבי דחק ולחץ ולספק התערבויות בזמן אמת.
- קהילות דיגיטליות: יצירת מרחבים מקוונים בטוחים לנשים לחלוק חוויות ולקבל גישה לתמיכת עמיתות, על מנת לטפח תחושת קהילה ולהפחית תחושות בידוד.
הדרך להצלחה אינה נטולת אתגרים. תחום בריאות האישה עדיין מתמודד עם משקיעים בעלי דעות קדומות ותפיסות מוטעות לגבי תחום בריאות האישה כשוק נישתי. אולם, אתגרים אלה מציעים גם הזדמנויות לצמיחה ולבידול בשוק העולמי.
שיקולים משפטיים
על חברות סטארטאפ בתחום בריאות האישה לנווט בנופים רגולטוריים מורכבים, במיוחד בכל הנוגע להגנת הפרטיות, אבטחת נתונים והתקנות בתחום הבינה המלאכותית. חברות אלה חייבות להקפיד על ציות לחוקים ולתקנות מקומיות ובינלאומיות, ולהיות עם אצבע על הדופק בכל הקשור להתפתחות שלהן. בנוסף, על חברות הפמטק המציגות חדשנות טכנולוגית לדאוג לקניין הרוחני שלהן, לרבות רישום פטנטים להגנת אלגוריתמים ייחודיים וסימני מסחר של רכיבי מותג, כמו גם לבניית תוכניות אסטרטגיות עבור קניין רוחני.
גם מסחור פתרונות בריאות הנפש בתחום הפמטק מציב אתגרים משפטיים משלו. בין אם החברות מציעות שירותים, תוכנות או מוצרים באמצעות רישיונות או באמצעות מכירות ישירות או עקיפות, ובין אם הן נמצאות בשלבי הערכה ובחינת התכנות, עליהן לנהוג בהתאם למסגרות משפטיות שונות. לדוגמה, חברה המעוניינת לספק ללקוחותיה תוכנה כמכשיר רפואי (Software as a Medical Device – SaMD), עשויה להזדקק לאישור רגולטורי; מצד שני, אם חברה שמפתחת מוצר או תוכנה כשירות (Software as a Service – SaaS) ולא נדרשת לאישור רגולטורי, תידרש בוודאי לערוך הסכמי רישוי או מנוי, או הסכמי אספקה או הפצה, אשר דורשים ניסוח קפדני כדי להגן על האינטרסים של החברה.
כמשרד עורכי דין המתמחה במתן שירותים משפטיים מקיפים לסטרטאפים ולחברות ותיקות בתחומי הטכנולוגיה והבריאות, יש לנו יתרון ייחודי בייעוץ לחברות פמטק במורכבויות משפטיות. מטיפול בתהליכי התאגדות, דרך בניית תוכניות ציות רגולטוריות והגנה על קניין רוחני, ועד ניסוח וניהול משא ומתן על הסכמים מסחריים פשוטים או מורכבים – המומחיות של ברנע ג'פה לנדה מסייעת לחברות פמטק לצמוח, ואגב כך תומכת בצמיחת המגזר הדינמי כולו.
פמטק בישראל: עם הפנים קדימה
לפמטק הישראלי בכלל, ובתחום התמיכה בבריאות הנפש בפרט, יש פוטנציאל עצום. התחום משלב תמיכה נפשית עם ערוצים ורטיקליים משיקים אחרים ומקדם גישה הוליסטית כלפי בריאות האישה. ככל שהמודעות לחשיבות של נושאים אלה תגדל, והסטיגמה הנלווית להם תפחת, הביקוש לפתרונות חדשניים בתחום צפוי לזנק.
לחברות סטארטאפ ישראליות בתחום הפמטק יש הזדמנות ייחודית – רתימה של טכנולוגיות חדשניות כדי לתת מענה לצרכים הייחודיים של נשים בתחום בריאות הנפש בפרט, ולחולל שינוי בתחום בריאות האישה.
***
עו"ד ענבר גורליק, שותפה במחלקה המסחרית הבינלאומית של משרדנו, בעלת ניסיון רב בליווי מיזמי פמטק בכל הסוגיות המסחריות השונות.