2022 היית שנה מטלטלת בעולם הקריפטו, עם אחד משווקי הדובים הגרועים ביותר שנרשמו וקריסת כמה מהפלטפורמות המרכזיות בתחום. שבירת ההצמדה של המטבע היציב UST של Terra, הובילה לאפקט דומינו בשוק הקריפטו הרחב יותר, שהוביל לפשיטות רגל של חברות נכסי קריפטו אחרות כמו Celsius, Three Arrows Capital והגדולה מכולם עד כה – FTX.
כפי שניתח ארגון ה-OECD, בפרסומו – Lessons From The Crypto Winter, הכשלים של חברות הקריפטו במשבר הנוכחי נוגעים בעיקר לפלטפורמות CeFi (Centralized Finance), וכן לפלטפורמות DeFi אשר מאפיין הביזור שלהם נמצא רק בשם, וזכו לכינוי הגנאי Dino – Decentralized in Name Only.
לפלטפורמות CeFi שליטה ריכוזית ברורה על תפעול הפלטפורמה, ניהול כספי המשתמשים ושליטה על קבלת ההחלטות, ללא מנגנוני פיקוח ובקרה הולמים, פנימיים או חיצוניים. ריכוזיות הפלטפורמות הגדולות, מינוף יתר, היעדר ניהול סיכונים והקשרים הצולבים ביניהן גרמו לאפקט הדומינו, שגרם לקריסה של חלק מהשחקנים המרכזיים בתעשייה. מנגד, דווקא פלטפורמות DeFi "אמיתיות", בעלות מאפיין ביזור גדול, המשיכו לתפקד כמצופה מהן, זאת למרות הירידה המסיבית בשווי הבטחונות שנמצאות בפלטפורמות.
אפקט הדומינו של הקריסה הגדולה
במאי האחרון נשברה ההצמדה של המטבע האלגוריתמי היציב UST לדולר אחד, מה שהוביל להפסדים משמעותיים למחזיקים בו, ולהפיכת המטבע היציב לחסר ערך תוך פחות משבוע. יזמי הפרויקט ניסו תחילה להצמידו חזרה לדולר, אך מכירת המטבע המשיכה מאחר שהוא איבד את אמון השוק, וכתוצאה מכך נעשו משיכות מסיביות מהפרוטוקול – תרחיש של "ריצה לבנק" בגרסת הקריפטו.
Celsius, פלטפורמת הלוואות בנכסי קריפטו, הייתה החברה הגדולה הראשונה אשר הושפעה מקריסת UST. החברה הציעה ללקוחותיה להלוות וללוות כנגד נכסים דיגיטליים, וכן שירותי פיקדונות נושאי ריבית בשיעור של כ-15%-20%. כתוצאה מקריסת UST ונכסים אחרים, ערך הביטחונות של החברה ירד, מה שגרם לסדרה של משיכות של משתמשי Celsius. החברה הודיעה על עצירת המשיכות, ובסופו של דבר נאלצה לפנות להליך של פשיטת רגל. הגילויים במקרה של Celsius מדגישים את הסיכונים בהיעדר סטנדרטים ברורים בתחום תנאי השימוש מול המשתמשים, שקיפות ביחס למודל העסקי וסטנדרט ההשקעות, ופערים בפיקוח הרגולטורי בין גופים מסורתיים אל מול גופים חדשניים המציעים שירותים דומים.
חוסר היציבות בשוק הקריפטו השפיע מיידית על שחקנים גדולים נוספים, ביניהם Three Arrows Capital (3AC), Voyager Digital, BlockFi ועוד. לקריסת 3AC הייתה השפעה ישירה על קריסת Voyager ו –BlockFi, כיוון שאלה הלוו ל- 3AC מאות מיליוני דולרים. חוסר היכולת של 3AC להחזיר את הלוואותיה הובילו לקריסתן.
שערוריית FTX
בנובמבר האחרון קרסה FTX, בורסת המסחר בנכסי קריפטו בין הגדולות בעולם. מייסד FTX מואשם בשורה של מעשי מרמה, בין היתר בשל שימוש לא חוקי בנכסי הלקוחות לטובת חברה אחרת בבעלותו – Alameda Research – בניפוח שווי מאזני באמצעים מניפולטיביים, במצגי שווא ובשורה ארוכה של מעשים פליליים. אירוע זה ערער עוד יותר אמון בתעשיית הקריפטו והוכיח את נחיצות האסדרה, וודאי ביחס לשחקנים מסוג ה-CeFi.
רגולציה
שורת הקריסות פגעה קשות במשתמשים במטבעות קריפטוגרפים, שנתנו אמון בפלטפורמות שהשתמשו באמצעי שיווק אגרסיביים ללא כל פיקוח. נראה שמדינות האיחוד האירופי נמצאות במצב המתקדם ביותר לקידום אסדרה בתחום. המסגרת המוצעת של האיחוד האירופי – Markets in Crypto Assets (MiCA) – אשר אושרה באוקטובר 2022 וצפויה להיכנס לתוקף בשנת 2024, שואפת לאסדרה מקיפה. MiCA מפרטת במאות עמודים את הכללים אשר יחולו על Crypto Assets Service Provider, וביניהם:
- עמידה בדרישות הון מינימליות (בהתאם לסוג השירותים הניתנים).
- הפרדה ואופן שמירה על נכסי הלקוחות ומניעת שימוש בהם עבור חשבונם.
- החלת מדיניות ונהלים מתאימים לאיסור הלבנת הון.
- ניהול מדיניות אפקטיבית למניעת ניגודי עניינים.
- פרסום White Paper.
- רגולציה על מטבעות יציבים, ועוד שורה ארוכה של נושאים.
רוב הפלטפורמות שקרסו, ככל שהיו מבקשות לפעול במדינות האיחוד האירופי, היו כפופות לכללים ברורים, דבר שבסבירות גבוהה היה מונע או מצמצם את הנזק.
הרגולציה בישראל
לעומת אירופה, הרגולציה בישראל משתרכת מאחור והשיח הנוכחי נמצא עדיין בשלב ההמלצות. דו"ח אסדרת תחום הנכסים הדיגיטליים, אשר התפרסם בנובמבר 2022 על ידי אגף הכלכלנית הראשית ומשרד האוצר, אמנם מכיל המלצות מדיניות חשובות הנוגעות ליצירת תשתית אסדרתית חדשה לתחום הנכסים הדיגיטליים המגובים, אך חסרה בו מסגרת חוקית שתסדיר בפועל את הפגמים הקיימים בחקיקה הישראלית.
ציות ו-DeFi
בתחילת השנה ניתן היה לחשוב כי ששימוש ב-DeFi מאפשר לא לעמוד בדרישות הרגולטור. ככל שהזמן עבר, עוד ועוד מקרים הוכיחו אחרת. באוגוסט האחרון משרד האוצר האמריקאי הטיל סנקציות על Tornado Cash בטענה כי שמשה להלבנת מטבעות וירטואליים. חברי ה-DAO של Aave ו-MakerDAO לא נשארו אדישים והחליטו לפעול בהתאם לסנקציות. בדצמבר האחרון הבורסה המבוזרת Uniswap, פרסמה, כחלק מהתחייבותה לשקיפות, עדכון למדיניות הפרטיות שלה אודות איסוף ואחסון נתוני משתמשים.
בעוד המפרקים של FTX מנסים לאסוף את השברים, פלטפורמות DeFi ממשיכות לתפקד, מושכות משתמשים, מציעות שירותי מסחר ללא משמורת ועושות ליקווידציה לפוזיציות מסוכנות במהירות. קריסת FTX הובילה משתמשים לחפש אלטרנטיבות שאינן משמורניות כדי לסחור בקריפטו. לפיכך, בתור בורסת ה-DeFi המבוזרת הגדולה והנזילה ביותר בשוק, תפסה נפח גדול מהמסחר. בחודש שעבר, אחת מספקית ארנקי החומרה שאינם משמורנים דיווחה על שיאי מכירות שנשברו בזה אחר זה.
אזור דמדומים רגולטורי
כך, מצד אחד, נראה שתעשיית הקריפטו עדיין מהוססת לאחר אחת השערוריות הגדולות בכל ההיסטוריה הפיננסית. מצד שני, חלופות שקופות ומבוזרות לעולם הריכוזי מוכיחות מדוע הן כה חשובות, ואת יכולתן לתפקד ביעילות גם בתקופות משבר.
למרות ההבדלים במודלים העסקיים ובתיוג שלהם, הן פלטפורמות CeFi והן פלטפורמות DeFi פועלות כיום בצורה שאינה תואמת את הרגולציה, או שנמצאת באזור הדמדומים אליו הרגולציה עוד לא הגיעה. לפיכך, הן חושפות את המשתמשים שלהן לסיכונים מהותיים, בהיעדר הגנה על צרכנים ומשקיעים. הכשלים האחרונים של שחקני הקריפטו הגדולים מדגישים את החשיבות והדחיפות של אסדרה נאותה.
***
עו"ד אנדרי ינאי הוא שותף במחלקת שוק ההון בברנע ג'פה לנדה, ומתמחה בליווי חברות בתחום הבלוקצ'יין.
אביחי טל הוא עו"ד במחלקת שוק ההון.