© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

המאפיה האיטלקית, האינטרפול ומיליארדים אבודים: הקרב העולמי על כספי פשע מאורגן

הקרב העולמי על כספי פשע מאורגן

בתחילת שנת 2025, התקבלה ההחלטה הראשונה של האינטרפול לפרסם “הודעה כסופה” (“Silver Notice”) נגד בכיר במאפיה האיטלקית שעניינה בקבלת מידע על נכסים שמחזיק ברחבי העולם.

ה-“Silver Notice” היא התוספת החדשה ל”צבעי” ההודעות האחרות הקיימות של האינטרפול, אשר המוכרת מביניהן היא ההודעה האדומה “Red Notice” למעצר אנשים מבוקשים. מטרת ה-“Silver Notice” היא איתור והשבת נכסים שהתקבלו בביצוע עבירות פליליות (Asset Recovery) לשם מאבק בהלבנת הון ובפשע מאורגן חוצה גבולות.

 

באמצעות הודעה זו, מדינות יכולות לבקש מידע לאיתור נכסים (לרבות כלי רכב, חשבונות פיננסיים, ארנקים קריפטוגרפיים ומקומות עסק) הקשורים לחשד לביצוע עבירות פליליות חמורות של אדם (ולא של תאגיד), כמו למשל עבירות הונאה, שחיתות, טרור, סייבר וסחר בסמים. מידע שכזה יכול להוות בסיס בהמשך לבקשות לתפיסה וחילוט נכסים הקשורים לעבירות כאמור, כאשר נכון להיום, לדברי מזכ”ל האינטרפול, 99% מהם אינם מאותרים.

כלומר, מאחר וקיים כאמור מגוון עבירות שניתן לפרסם בגינן “Silver Notice” המשמעות היא שאפשר להילחם באמצעותה בקשת רחבה של עבירות מעולמות שונים לחלוטין, כמו למשל לקבלת מידע על נכסים של חברה שעובדיה ביצעו הונאה אינטרנטית או על נכסים שהבריח בכיר בארגון פשיעה שחשוד במתן שוחד לעובד ציבור לקידום עסקי הארגון. 

בדצמבר 2023 החלה תוכנית פיילוט לבחינת יישום ה-“Silver Notice” (תימשך לפחות עד נובמבר 2025), בה משתתפות 52 מדינות, כאשר ישראל לא ביניהן. מהשקת תוכנית הפיילוט ומתן ההחלטה הראשונה בעניין, אנו למדים כי ארגון האינטרפול שם לעצמו למטרה חשובה להילחם בפשיעה בינלאומית באמצעות פגיעה במקורות המימון של ארגוני הפשיעה.

 

ההכרה בפגיעה כלכלית ככלי אפקטיבי ללחימה בפשיעה, איננה חדשה, ונעשה בה שימוש תכוף לאחר ה-7 באוקטובר כנגד ארגון הטרור חמאס. ה-“Silver Notice” עשוי לשמש ככלי נוסף בארגז הכלים לפגיעה שכזו.

למעשה, נראה שכבר היום, ארצות הברית המשתתפת בפיילוט והגישה שנה שעברה כתב אישום חמור נגד בכירים בחמאס (מרביתם חוסלו מאז), יכולה לבקש פרסום “Silver Notice” לאיתור נכסיהם במדינות חברות אחרות, בכדי לבקש בהמשך את חילוטם. באופן דומה, בתום תקופת הפיילוט וככל שיוחלט להכניס הודעה זו לארסנל הקבוע של האינטרפול, תוכל גם מדינת ישראל להגיש בקשה שכזו, וכן בקשות דומות נגד בכירי ארגוני טרור נוספים לפגיעה בתשתית הכלכלית שלהם.

 

***

עו”ד שיר רוזנצוויג הינה עורכת דין במשרד ברנע ג’פה לנדה המתמחה בתחומי הפשיעה הכלכלית והאכיפה המנהלית בישראל ובחו”ל.