© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

תכנון ובניה – שינויים בהליכי הערעור על היטל השבחה

תיקון חדש לחוק התכנון והבניה נכנס לתוקף לאחרונה, ומשפיע על הליך הערעור בעניין היטל השבחה. התיקון קובע מסלול מהיר ויעיל לפתרון מחלוקות בנוגע להיטל השבחה, בעיקר במקרים שבהם גובה החיוב אינו עולה על 90,000 ש"ח. התהליך החדש מקצר את לוחות הזמנים בצורה משמעותית ומשפיע על בעלי נכסים המבקשים לערער על גובה ההיטל שנקבע להם.

מהו היטל השבחה?

היטל השבחה הוא תשלום שמוטל על בעל נכס בעקבות אישור תוכנית בניה המביאה לעליית ערכו של הנכס, מתן הקלה או שימוש חורג. ההיטל נגבה בעת מימוש הזכויות , כלומר, מועד הוצאת היתר הבניה, אישור ההקלה או השימוש החורג, או במועד מכירת הנכס. סכום השומה מחושב על פי הערכת שמאי מקרקעין בהתאם למאפייני הנכס והשינויים שאושרו, ולאחר מכן מועברת השומה על ידי הוועדה המקומית לחייב.

מה היה נהוג עד כה?

עד כה, במקרים של מחלוקת על החיוב כשלעצמו, ניתן היה להגיש הליך ערר לפני ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה, ובמקרים של מחלוקת על גובה החיוב, ניתן היה להגיש בקשה למינוי שמאי מכריע לצורך הכרעה בעניין גובה החיוב. את שתי הבקשות ניתן היה להגיש תוך 45 ימים ממועד קבלת השומה.

מה השתנה?

תיקון 157 לחוק מציג מסלול חדש ומהיר יותר לפתרון מחלוקות בנוגע להיטל השבחה.

עיקרי השינוי

בעל נכס החולק על גובה החיוב תוך 45 ימים מיום שהשומה הובאה לידיעתו, אך לא על החיוב עצמו, וגובה החיוב אינו עולה על 90,000 ₪, רשאי להגיש בקשה לוועדה המקומית לשוב ולבחון את סכום השומה. לבקשה תצורף שומה של שמאי מקרקעין מטעמו.

שמאי מטעם הוועדה המקומית יידרש להחליט בבקשה תוך 14 ימים מהמועד שהועברה אליו.

במקרה של הסכמת שמאי הוועדה להפחתת גובה השומה, תועבר לחייב שומה חדשה, ולחייב יהיו 21 ימים להודיע האם הוא מסכים לה.

במקרה ששמאי הוועדה לא יקבל החלטה בתוך תקופת הזמן שניתנה לו, או שיחליט לדחות את הבקשה, או שיקבל את הבקשה ויוציא שומה נמוכה יותר, אך החייב יחלוק על החלטתו, יוכל החייב לפעול במסלולים הרגילים של הגשת ערר או הגשת בקשה למינוי שמאי מכריע, תוך 30 ימים ממועד קבלת השומה.

במידה שהחייב יסכים לשומה המתוקנת, תעביר הוועדה המקומית את השומה המוסכמת לבדיקת השמאי הממשלתי הראשי, שיודיע תוך 21 ימים אם אינו מאשר את השומה המוסכמת. אי תגובת השמאי הממשלתי לשומה המוסכמת תחשב כאישורה על ידו.

התיקון מביא לשקיפות מוגברת, בכך שכל השומות המוסכמות תפורסמנה באתר הוועדה המקומית לטובת זמינות ונגישות המידע לציבור.

לסיכום, התיקון לחוק התכנון והבניה נועד לייעל את ההליכים ולהגביר את השקיפות בהליכי ערעור ביחס להיטלי השבחה.

 

***

עו"ד מאיה זיסר היא שותפה במחלקת הנדל"ן במשרד.

תגיות: היטל השבחה | תכנון ובניה