גיוס ושימור עובדים הפכו לאתגרים משמעותיים עבור מעסיקים בעידן הנוכחי, בו שוק העבודה דינמי והתחרות על טאלנטים גוברת. תמריצים הוניים מהווים אחת מהשיטות היותר יעילות להבטחת נאמנותם של עובדים לאורך זמן.
מניית פנטום (Phantom Stock) היא סוג של התחייבות חוזית המהווה תמריץ פיננסי שמעסיקים מעניקים לעובדים מסוימים (בעיקר מנהלים ובכירים), כאמצעי לתגמול ולשימור. להבדיל ממניה רגילה, מניית פנטום לא מקנה לעובד בעלות על מניות החברה בפועל, אלא משקפת הטבות כספיות, המבוססות על ביצועי החברה או על שוויה. מדובר למעשה בחוזה בין החברה לבין העובד ולכן הזכויות הנלוות למניות הפנטום תלויות בהסכמות הצדדים.
היתרונות למעסיק
שמירה על בעלות החברה
מניות פנטום מאפשרות לחברה להעניק לעובדים תמריץ המבוסס על הצלחת החברה מבלי להגדיל את מספר בעלי המניות של החברה בפועל. עניין זה חשוב במיוחד בחברות פרטיות או משפחתיות המעוניינות לשמור על מבנה הבעלות שלהן. להבדיל ממניה רגילה, המקנה למחזיק בה זכות בעלות שהיא למעשה זכות קניינית, מעמדו של מחזיק מניית פנטום הוא מעמד של נושה לא מובטח של החברה.
פשטות בהנפקה
בניגוד למניות רגילות או אופציות, הענקת מניות פנטום אינה דורשת שינוי במספר המניות הכולל של החברה או בהון המניות הרשום שלה. אין צורך לבצע הקצאות נוספות של מניות או לרשום מניות נוספות בספרי החברה ואין צורך בהגדלת הון.
מניעת דילול
בעוד שהענקת אופציות או הקצאת מניות רגילות עלולות לגרום לדילול של בעלי המניות הקיימים בחברה, מניות פנטום אינן מדללות את אחוזי הבעלות.
שליטה גמישה
החברה יכולה לקבוע תנאים מגוונים לקבלת התגמול על מניות הפנטום. לדוגמה, ניתן להצמיד את התשלום לביצועי החברה, לתקופות זמן משתנות ולאירועים מסוימים כמו הנפקה בבורסה או אקזיט.
היתרונות לעובדים
תמריץ כלכלי חזק
מניות פנטום מעניקות לעובדים תמריץ כלכלי שמבוסס על הצלחת החברה ועליית ערך המניה, דבר שמחזק את מחויבותם להצלחת החברה.
הימנעות ממס על הכנסה
בניגוד למניות רגילות, העובדים לא חייבים לשלם מיסים על עצם קבלת מניות הפנטום, אלא רק על הכסף שיתקבל בעת מימוש התגמול.
היות וכאמור מניות פנטום הינן למעשה זכות חוזית ולא נכס קנייני, אזי שקבלתן אינה מהווה אירוע מס אצל בעל מניות הפנטום. בניגוד לכך, קבלת מניות רגילות, המהוות נכס קנייני בעל שווי, כן מהווה אירוע מס.
למען שלמות התמונה נציין בעניין זה כי פקודת המיסים כוללת הסדרים לדחיית אירוע המס במקרה של קבלת תמרצים הוניים מסוגים מסוימים בהתקיים התנאים הקבועים בפקודה.
תשלום במזומן
בעלי מניות הפנטום מקבלים תשלומים במזומן ולא במניות, מה שיכול להקל עליהם מבחינת נזילות כלכלית.
חסרונות למעסיק
התחייבות תזרימית
אף על פי שהחברה אינה מעניקה מניות בפועל, היא למעשה מתחייבת בהסכם לשלם לבעלי מניות הפנטום סכומים שעשויים להיות גבוהים ולהכביד על תזרים המזומנים של החברה. בהתקיים התנאים המפורטים בהסכם בין הצדדים, החברה תהיה מחויבת לשלם את התמורה לעובדים וזה לא משנה אם החברה עומדת או לא עומדת במבחני הרווח ויכולת הפרעון הקבועים בחוק (לצורך חלוקת דיבידנד).
התחייבויות לתשלום תגמולים מכוח מניות פנטום תסווגנה כהתחייבות בדוחות הכספיים של החברה. עניין זה משפיע על דוח הרווח וההפסד של החברה ומגדיל את סעיף ההתחייבויות במאזן החברה ולכן עשוי להשפיע על החברה במגוון דרכים כמו למשל במסגרת גיוס מימון או הון לחברה.
מורכבות בחישוב
קביעת הערך המדויק של התמריץ יכולה להיות מורכבת ודורשת חישוב מדויק של ערך המניות ושל הביצועים הכספיים של החברה, במיוחד בחברות פרטיות שאין להן שווי שוק אובייקטיבי שנגזר מנתוני מסחר ציבוריים באופן המקשה על הגדרת שווי המניה.
חסרונות לעובדים
אין בעלות אמיתית
למרות שמניות פנטום מאפשרות לעובדים להנות מעליית שווי המניה, הם אינם מחזיקים במניות בפועל ולכן לא נהנים מהזכויות של בעלי מניות, כמו זכות הצבעה באסיפה הכללית, מינוי דירקטורים או קבלת דיבידנדים.
מיסוי גבוה במימוש
בעוד שהעובדים לא מחויבים לשלם מס על קבלת מניות הפנטום, הם מחויבים לשלם מס על התשלום שיתקבל במימוש הזכות. למעשה תגמולים הנובעים מההחזקה במניות פנטום שקולים לתשלום רכיב שכר בהיבט המיסויי (או במקרה של יועץ חיצוני – תשלום כנגד חשבונית), וככאלה הן יימוסו במסלול הפירותי. המיסוי החל על הכנסה פירותית יהיה בדרך כלל בשיעור גבוה מזה שיחול במסלול ההוני ועשוי להגיע אף עד למס שולי של כ- 50% מסכום התגמול. בניגוד לכך, תגמולים הנובעים מהחזקת או מכירת מניות רגילות ימוסו במסלול ההוני המאופיין בשיעור מס נמוך יותר.
סיכום
מניות פנטום הן כלי יעיל עבור חברות שמבקשות להעניק לעובדים תמריצים כלכליים על בסיס הצלחת החברה, מבלי להעניק בעלות אמיתית במניות. יחד עם זאת, חשוב להכיר את ההבדלים בין המכשירים השונים לתימרוץ עובדים ולקחת אותם בחשבון. קבלת החלטה על הענקת מניות פנטום ללא תכנון וייעוץ משפטי עלולה להביא להשלכות בלתי צפויות, לרבות בהיבטים של מיסוי, סכסוכים מול עובדים, קשיים בביצוע עסקאות עתידיות וקבלת החלטות שאינן אופטימליות ונכונות לחברה. לכן, חשוב לקבל מראש החלטה מושכלת לאחר קבלת ייעוץ משפטי מתאים, שיבטיח קבלת החלטות נכונה ומתאימה לחברה ולעובדיה.
***
עורכי הדין אילן בלומנפלד ושי מורחיים עומדים לרשותכם בנושא זה.