צו הרחבה בענף ההסעדה – עדכון תנאי שכר והשלכות על מזמיני שירות הסעדה
החל מ-1 באפריל 2025, נכנס לתוקף צו ההרחבה שעליו חתם שר העבודה, המרחיב את תחולת ההסכם הקיבוצי משנת 2022 על כלל ענף ההסעדה המוסדית. הצו חל כעת על כל העובדים והמעסיקים בענף, ומשפר את תנאי ההעסקה של עובדי ההסעדה – אוכלוסייה שנחשבת לאחת מהחלשות בשוק העבודה.
על אילו מעסיקים חל צו ההרחבה?
הצו חל על מי שעיסוקו הוא במתן שירות בתחום ההסעדה, באמצעות עובדיו, אצל או עבור לקוחותיו, לקוחותיו הם חברות, עסקים, מוסדות וגופים – פרטיים או ציבוריים – שיש להם הסעדה פנימית המיועדת לעובדיהם ו/או לדייריהם ו/או לתלמידיהם ו/או לכוחות הבטחון וההצלה ו/או לאירועים, קפיטריות, מטבחונים, באמצעות התקשרות קבועה ו/או הסעדה עסקית, ולמעט מסעדות, אולמות וגני אירועים.
האם צו ההרחבה רלוונטי למי שאינו עוסק בתחום ההסעדה?
בהחלט כן. גם חברות המזמינות שירותי הסעדה נדרשות להכיר את הצו.
בהתאם לחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, מזמיני שירותים – לעובדים, דיירים, תלמידים וכיו”ב – נדרשים לוודא כי הספקים פועלים בהתאם לדין. לכן, על חברות אלה לבחון ולעדכן את הסכמי ההתקשרות שלהן עם ספקי ההסעדה בהתאם להוראות צו ההרחבה.
על אלו עובדים חל צו ההרחבה?
צו ההרחבה חל על עובדים המועסקים ישירות במתן שירותי הסעדה, בין אם הם מוצבים אצל מזמין השירות ובין אם הם מועסקים במטבחים מרכזיים. זאת, כולל תפקידים כגון מנהלי משמרת, שפים, טבחים, עוזרי טבח, מגישים, שוטפי כלים ואף עובדי אדמיניסטרציה הפועלים במטבחים מרכזיים. צו ההרחבה אינו חל על עובדי הנהלה, לרבות מנהלים שאינם מוצבים אצל מזמין השירות.
מהם תנאי ההעסקה המעודכנים לעובדי הסעדה?
- עדכון שכר ענפי מינימאלי – על פי הצו, שכר המינימום לעובדי הענף יעלה בחמש פעימות, בהתאם לשכר המינימום במשק. עם כניסת הצו לתוקף 2025, שכר המינימום בענף ההסעדה יעמוד על 110% משכר המינימום, כלומר תעריף שעתי מינימלי של 37.75 ש”ח ושכר חודשי למשרה מלאה של 6,872.44 ש”ח. בפעימה השנייה, שצפויה להיכנס לתוקף באפריל 2026, השכר יעלה ל-113% משכר המינימום במשק, והחל מהפעימה השלישית ואילך, שכר המינימום בענף יעלה ל-116% משכר המינימום במשק.
- הפקדות לקרן השתלמות – החל מהפעימה הרביעית לצו ההרחבה (1 באפריל 2028), עובד שצבר ותק של 12 חודשים אצל מזמין השירות ו/או המעסיק, יהיה זכאי להפרשות לקרן השתלמות. שיעור ההפרשות ההתחלתי יעמוד על 2.5% עבור חלק העובד ו-2.5% עבור חלק המעסיק. החל מהפעימה החמישית (1 באפריל 2029), שיעור הפרשות המעסיק יעלה ל-5%, בעוד ששיעור הפרשות העובד יישאר 2.5%. ההפקדות יבוצעו מתוך “שכר הבסיס” – כלומר, השכר המשולם עבור שעות עבודה רגילות, ועד לגובה של 130% משכר המינימום הענפי כפי שיעודכן מעת לעת, בהתאם למפורט לעיל.
- עדכון גובה השי לחג – החל מהפעימה הראשונה (באפריל הקרוב), השי לחג בראש השנה ופסח יעמוד על 212 ש”ח, ובפעימה השנייה יעלה ל-220 ש”ח. ממועד הפעימה השלישית, הסכום יגדל לכל הפחות ל-230 ש”ח. לאחר הפעימה השלישית, גובה השי לחג יעודכן בחודש ינואר של כל שנה על פי שיעור השינוי במדד המחירים לצרכן. עובד המועסק בהיקף משרה הנמוך מ-50%, או שעבד פחות מ-91 שעות בממוצע במהלך שלושה החודשים הקלנדריים המלאים שקדמו לחג, יהיה זכאי לשי לחג באופן יחסי להיקף משרתו.
- בגדי עבודה וציוד – על פי צו ההרחבה, המעסיק יידרש לספק על חשבונו ביגוד מתאים לעובדים.
- מענק התמדה שנתי – עובדים יהיו זכאים לתוספת התמדה לשעת עבודה, שתשולם באופן מדורג. במועד הפעימה הראשונה, באפריל 2025, תעמוד התוספת על 2 אגורות לכל שעת עבודה רגילה. במועד הפעימה השנייה תגדל התוספת ל-5 אגורות, והחל ממועד הפעימה השלישית תעמוד על 8 אגורות לשעת עבודה רגילה. המענק ייקבע על פי מכפלת התוספת במספר שעות העבודה הרגילות שביצע העובד בפועל במהלך התקופה שבעדה הוא משולם.
לאחר כניסת של צו ההרחבה לתוקף יותקנו בהתאמה גם תעריפי ערך שעת עבודה כפי שיפורסמו במחשבון משרד העבודה בהתאם לתקנות להגברת האכיפה של דיני העבודה.
****
עו”ד נעמי אמר היא עורכת דין במחלקת דיני עבודה במשרדנו.
מחלקת דיני עבודה עומדת לרשותכם בעניין זה.