© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

תיקון לכללי מס הכנסה – הקצאת אופציות לעובדים

ב- 17 ספטמבר פורסם תיקון  לכללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים), לאחר כ-20 שנה שלא תוקנו.

התיקון ייכנס לתוקף ב-1 לינואר 2025 וישפיע בעיקרו על הליך אישור תוכניות ההקצאה והדיווחים לרשות המיסים.

סעיף 102 לפקודת מס הכנסה וכללי האופציות, מעגנים את עיקר הכללים והוראות המס שחלים על החברות ועל מקבלי התגמול ההוני.

 

התיקון בא בעיקרו, לאחר פס"ד טל שוחט שניתן ב- 2019 על ידי בית המשפט המחוזי בנצרת, שבו נקבע, בין היתר, כי הגשת תכנית ההקצאה אינה פעולה טכנית בלבד אלא מהותית, וככל ורשות המיסים לא מגיבה תוך 90 יום מיום ההגשה כאמור רואים את תכנית ההקצאה כמאושרת.  כמו כן, נקבע בפסק הדין כי ככל והמניות המוקצות בתוכנית ההקצאה עונות על המונח "מניות" שבחוק החברות, יש לראות במניות אלו כעומדות בהוראות סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, זאת מאחר למונח מניות אין הגדרה ספציפית בסעיף 102 לפקודת מס הכנסה – עמדה שאינה עולה בקנה אחד עם עמדת רשות המיסים.

 

למעשה, התיקון החדש מסדיר את הליך אישור תוכניות ההקצאה ומאפשר לרשות המיסים לעיין בתוכניות לפני אישורם. התיקון קובע למעשה מסלול אישור מיוחד של תוכניות ההקצאה (דבר המַקנה וודאות לחברות ולנישומים). זאת בניגוד למצב כיום שבו תוכניות ההקצאה נבדקו בעיקר בזמן העסקה עצמה, כשהעובד כבר אמור לקבל את הכסף.

 

עיקרי התיקון:

 

מיכון הגשת תוכנית ההקצאה לאישור פקיד השומה

במקום ההגשה הפיזית אשר מתבצעת כיום , ההגשה החדשה תתבצע בצורה ממוכנת מול הרשות ויתקבל אישור בגינה לתוכנית ההקצאה, דבר שייתן וודאות לחברה ולמייצגים. עוד יצוין כי, הליך ההגשה צפוי להתבצע על ידי החברה או מי מטעמה תוך כדי מילוי הנתונים הרלבנטיים לרבות ההעלאה של מסמכי התוכנית ומסמכי הנאמן ובנוסף מילוי שאלון מיוחד (תוספת ד' לכללי האופציות) כפי שמפורט בהמשך.

 

הוספת שאלון למילוי על ידי החברה כחלק ממסמכי ההגשה (תוספת ד' לכללי האופציות)

השאלון מהווה רשימת שאלות ומצגים שונים באשר לטיב ואופי ההקצאות מכוח תוכנית ההקצאה, שבהם מבקש המחוקק לוודא שתוכנית ההקצאה אינה מעלה דגלים אדומים, וכי תוכנית ההקצאה עצמה וההתנהלות החברה עולה בקנה אחד עם עמדת רשות המיסים.

 

להלן דוגמא לחלק מהנושאים שהמחוקק מבקש תשובה לגביהן בשאלון:

  • המניות המוקצות תחת התגמול או שעתידות להיות מוקצות, הן מניות רגילות בעלות זכויות דומות למניה הרגילה של החברה;
  • המכשיר המוקצה הינו מכשיר הוני ולא התחייבותי;
  • תנאי הבשלה עומדים בהנחיות רשות המיסים, לרבות הבשלה שאינה כפופה לאירוע של אקזיט או הנפקה;
  • מדובר על הנפקת הון חדשה;
  • האם קיימת מחויבות כלשהי לקנות (אופציית מכר (PUT) את התגמול המוקצה תחת תוכנית ההקצאה על ידי החברה המקצה, החברה המדווחת, החברה המעבידה או כל צד קשור כלשהו.
  • האם קיימת זכות לרכוש בחזרה (אופציית CALL) את התגמול המוקצה תחת תוכנית ההקצאה, לחברה המקצה, החברה המדווחת, החברה המעבידה או כל צד קשור כלשהו. נזכיר כי, ניתן להחיל מגנון של אופציית CALL בכפוף לקבלת החלטת מיסוי מיוחדת מרשות המיסים, ולכן יש לציין בשאלון כי החברה צפויה לפנות לרשות המיסים בעניין זה.
  • האם מדובר על תיקון לתוכנית ההקצאה קיימת (דבר אשר יגרור אישור מחדש של תוכנית ההקצאה).

 

מיכון דיווחים רבעוניים ושנתיים לגבי תגמול הוני לעובדים ועדכון הכללים הקיימים

בהתאם לתיקון, נקבע שיש לבצע את ההגשה הרבעונית (טופס 146) וההגשה השנתית (טופס 156) על תגמול הוני לעובדים (הגשות שאינן נאכפות כיום).

ההגשה הרבעונית תתבצע ביחס להקצאות שהוקצו במהלך הרבעון, במרוכז 120 ימים מסוף אותו רבעון שבמהלכו בוצעה ההקצאה, וההגשה השנתית תתבצע עד ליום 30 באפריל בכל שנה לגבי שנת המס הקודמת.

 

התיקון ייכנס לתוקף ב -1 לינואר 2025.

 

***

 

מחלקת המיסים במשרד ברנע ג'פה לנדה עומדת לרשותכם לשאלות בקשר עם כללי האופציות החדשים בפרט, ובליווי וייעוץ משפטי ומסחרי בתחום תגמול ותמרוץ מנהלים ועובדים, וכן אימוץ תוכניות הקצאה לחברות ישראליות ורב לאומיות.

תגיות: אופציות 102