חוק האנג’לים: קידום השקעות בתעשיית ההייטק
בחודש פברואר 2025, פרסמה רשות המיסים חוזר מס הכנסה המפרט את התנאים והעקרונות המופיעים בחוק האנג’לים החדש אשר נוגעים להטבות מס הניתנות למשקיעים בגין השקעה בחברות הזנק העונות להגדרה של “חברת מו”פ”.
חוק האנג’לים החדש פורסם ביום 31.7.2023 כהוראת שעה (בתוקף עד לסוף שנת 2026), במסגרת ההטבות שניתנות לצורך קידום תעשיית ההיי-טק בישראל. החוק נועד לשמר את מעמדה של ישראל כיעד אטרקטיבי להשקעה בחברות טכנולוגיה, באמצעות תמריצי מס שונים. מדובר בהמשך לחוק האנג’לים הקודם, שתוקפו פג בסוף שנת 2019. (להטבות המס הניתנות במסגרת חוק האנג’לים החדש, הקליקו כאן)
החוזר פורסם בסמוך לפרסומים נוספים של רשות המיסים מהעת האחרונה העוסקים בהקלות לענף היי-טק, ובהם: חקיקת הקלות בתנאי שינויי מבנה, וחוזרי מס המסדירים את היחס לחוזי SAFE ולחברות טכנולוגיה רב- לאומיות (לחצו כאן למעבר להודעת רשות המסים).
הטבת מס לבחירה ביחס ל”חברות מו”פ”
הטבות המס הניתנות למשקיעים בחברות הזנק העונות להגדרה של “חברת מו”פ”:
- זיכוי ממס: משקיע ב”חברת מו”פ” (כפי שמוגדרת בהוראת השעה) יקבל בשנת המס שבה ביצע את ההשקעה זיכוי ממס בגובה מכפלת סכום ההשקעה בשיעור מס רווחי הון שהיה חל על המכירה של המניות שהוקצו לו אילו היו נמכרות באותה שנת מס. סכום ההשקעה בגינו יתקבל הזיכוי יופחת מחישוב עלות הרכישה לצורך חישוב רווח ההון שייווצר בעתיד בעת מכירת מניות חברת המו”פ. במילים אחרות, ההטבה מגלמת דחיית מס, והמס ישולם בעתיד כאשר המשקיע ימכור את המניות.
- חילוף מניות: משקיע שיימכור מניות של חברה מועדפת שהיא בעלת מפעל טכנולוגי, כהגדרתה בחוק לעידוד השקעות הון (“חוק עידוד“), וישתמש בסכום או בחלקו לצורך השקעה ב”חברת מו”פ” ייהנה מדחיית המס עד למכירת המניות שהוקצו לו במסגרת ההשקעה. דחיית המס תבוצע באמצעות ניכוי – כאשר סכום ההשקעה ב”חברת מו”פ” ינוכה מרווח הון שנוצר מהמכירה של החברה המועדפת בהווה, אך יופחת מעלות ההשקעה ב”חברת מו”פ”, כך שהמס ישולם בעת המכירה העתידית.
המשקיע יבחר באחת מבין שתי ההטבות שלעיל (אין כפל הטבות) ועליו לדווח על ההטבה המבוקשת בטופס ייעודי. תקופת ההטבה בשל השקעה מסוימת ב”חברת מו”פ” היא שלוש שנות מס המתחילות בשנת המס בה התבצעה אותה השקעה מסויימת.
משקיע
לצורך קבלת ההטבה של זיכוי ממס משקיע חייב להיות יחיד, חברת מעטים או שותפות (אולם החוזר מבהיר כי שותפות תוכל לבצע השקעה מזכה רק אם מדובר בשותפות שכל פעילותה היא השקעה האמורה ותו לא). בנוסף, החוזר מסדיר תנאים בהתקיימם השקעה מזכה תוכל להתבצע באמצעות נאמן בנאמנות, או על-ידי עובד בחברה או משקיע תושב חוץ. לעומת זאת, הטבת חילוף המניות תינתן ליחידים בלבד.
חברת מו”פ
אלו חלק מהתנאים שייבחנו לצורך הכרה ב”חברת מו”פ”:
- מיום התאגדות החברה לא נרשם נייר ערך שלה בבורסה;
- החברה מנוהלת בישראל;
- היקף ההכנסות הטכנולוגיות של החברה לא עלה על 4.5 מיליון שקלים בשנת המס שקדמה להשקעה והיקף כלל ההכנסות לא עלה על 12 מיליון שקלים.
- בממוצע, הוצאות מו”פ של החברה מיום הקמתה היו בשיעור של 7% לפחות מסך הכנסותיה. החוזר מבהיר כי החישוב ייבוצע לפי כללי החשבונאות ולא לפי כללי המס.
- על החברה לעמוד באחד התנאים החלופיים הבאים:
- שכר 20% לפחות מעובדי החברה מסווג כהוצאות מו”פ או שהחברה מעסיקה לפחות 200 עובדי מו”פ.
- קרן הון סיכון השקיעה בחברה לפחות 8 מיליון שקלים במצטבר (ולא בכל שנת מס) והחברה לא שינתה את תחום עיסוקה – לפי החוזר בדיקת שינוי התחום תיעשה באופן רחב.
- מחזור הכנסות החברה עלה על 10 מיליון שקלים והכנסות החברה עלו במשך שלוש שנים ב25% (בממוצע) בין שנה לשנה
- מספר העובדים בחברה עלה על 50 בשנת המס ובשלוש השנים שקדמו לה, ובמהלך שלוש שנים מספר העובדים עלה ב-25% בממוצע.
- 70% לפחות מהוצאות החברה מיום התאגדותה הוצאו לשם פיתוח נכס לא מוחשי מוטב המבוסס על מחקר ופיתוח שבוצעו בחברה.
- הנכס בפיתוח והזכויות הנובעות ממנו בבעלות החברה מיום היווצרו (או שהנכס התקבל מ”אחר” המוגדר בחוק).
השקעה בחברת מו”פ
משקיע שביצע השקעה ב”חברת מו”פ” רשאי לבקש זיכוי ממס בגין השקעתו, ובלבד שיתקיימו, מספר תנאים, וביניהם:
- א. על ההשקעה להתבצע במזומן בתקופת הוראת השעה, 31.7.23-31.12.26. החוזר מבהיר כי על ההשקעה להתבצע עבור מניות – כאשר היא יכולה להיות מבוצעת באמצעות אופציות או חוזי SAFE.
- ב. השקעה תהיה השקעה מזכה רק אם היא נעשתה לתכלית עסקית לגיטימית שאינה הימנעות ממס.
- ג. המשקיע אינו קרוב של חברת המו”פ – כלומר לפני ההשקעה המשקיע מחזיק בפחות מ- 25% ממניות החברה.
בנוסף, לגבי הטבת המס של הזיכוי על המשקיע להחזיק במשך שלוש שנים לפחות במניות שהוקצו לו (ולגביהן דרש את ההטבה) ואם מדובר בשותפות – לא ישתנה שיעור הזכויות של השותפים. הטבת המס של חילוף המניות דורשת החזקה של שישה חודשים במניות לפחות.
סכום השקעה מירבי
סכום ההשקעה המירבי הוא 4 מיליון ו- 5.5 מיליון לעניין זיכוי המס וחילוף המניות בהתאמה. נקבע כי כל סכום שהמשקיע יקבל מחברת המו”פ בתקופת ההטבה יופחת מהסכום. הסכום המירבי נקבע לפי סך ההשקעה של משקיע ספציפי בחברה ספציפית, כאשר בחברה אחת יוכלו להשקיע מספר משקיעים וכן משקיע יוכל להשקיע במספר חברות – כאשר כלל ההשקעות יהיו מזכות והסכום המירבי ייבדק לגבי כל חברה בנפרד.
מועד השקעה
מועד ייחשב המאוחר מבין המועד בו בוצע התשלום לחברה לבין המועד בו הוקצו המניות לאותו משקיע, אולם בהשקעות של אופציות או חוזי SAFE המועד הקובע יהיה מועד חתימת ההסכם.
חלון הזדמנויות לקבלת הטבות מס
כאמור, הוראת השעה הינה בתוקף עד סוף שנת 2026. לפיכך, נוצר למשקיעים ישראלים וזרים, חלון זמנים צר לצורך קבלת הטבות מס בעת השקעה בחברות הנזק ישראליות בתחילת דרכן.
***
למחלקת המיסים במשרד ברנע ג’פה לנדה ניסיון רב בייצוג חברות טכנולוגיות ישראליות ורב לאומיות ובליווי עסקאות רכישה ומכירה של חברות טכנולוגיות. נשמח לייעץ לכם ולעמוד לרשותכם בעניין זה.