© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

ממשלת ארצות הברית ביטלה את הפטור ליבוא מסין על יבוא קטן (de minimis)

ב-2.5.2025 נכנסה לתוקף ההוראה שנקבעה בצו הנשיאותי (Executive Order) מס’ 14256 מיום 2.4.2025. הצו הנשיאותי מבטל את פטור ה-de minimis לייבוא מסין לארצות הברית, הניתן למוצרים ששוויים מתחת ל-$800.

 

הנימוק הפורמלי לפטור הוא שבאמצעות שימוש בחבילות פטורות ממכס, מיובאים לארצות הברית חומרים אסורים, ובייחוד אופיאודים סינטטתיים ((Synthetic Opiods, ובעיקר פנטניל.

 

אכן, הבעיה של יבוא של פנטניל מסין לארצות הברית נראית חמורה, קשה להניח כי זו הסיבה המרכזית להחלטה. נראה כי זהו שלב נוסף במלחמת הסחר בין סין לארצות הברית, שסופה עדיין אינו נראה באופק.

 

הפטור ממכס למוצרים שערכם נמוך מ-$800 הביא להתפתחות שורה ארוכה של עסקים בארצות הברית ובסין, שהיו מבוססים על מכירה מהעסק בסין ישירות לקונה בארצות הברית, תוך ניצול הפטור ממכס. אתרי קניות פופולריים, כמו Ali Express ו-Shein, התבססו על מודל מכירות זה, וכעת לא ברור מה יהיה המודל העסקי שלהם בהמשך.

 

בשלב זה, לא ידוע על תוכניות לפגיעה במודל פטור ה-de minimis לגבי יבוא משאר מדינות העולם לארצות הברית. תוצאה אפשרית היא, לפיכך, הסטה של הייצור מסין למדינות אחרות בדרום מזרח אסיה שעלויות העבודה בהן דומות (כמו וייטנאם), בהנחה שבטווח הארוך לא יתרחש שינוי משמעותי כלשהו במודל הצריכה האמריקאי, או בכמות המוצרים המיוצרים בארצות הברית.

 

אפשרות אחרת היא שיצרנים, החוששים ממשטר מכס אמריקאי בלתי צפוי, יעדיפו להעביר את הייצור לארצות הברית, למרות העלויות הגבוהות יותר של הייצור שם.

 

ראוי לציין כי פטור ה-de minimis האמריקאי הינו הגבוה בעולם. בישראל נהוג פטור ממכסים ומע”מ בייבוא של מוצרים שערכם נמוך מ-75$, ובייבוא של עד $500 מוחל פטור ממס ערך מוסף, וזאת בתנאי שהמוצר מותר בייבוא לישראל. במקרה של דרישה או אישור לרשיון יבוא – יש צורך ברשיון כזה למוצר בכל ערך שהוא.