© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

עצמאות נגיד הבנק המרכזי הפדראלי “הפדרל ריזרב”

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חוזר וקורא בימים האחרונים להורדת הריבית בארצות הברית תוך שהוא החריף את הביטויים כלפי יו”ר הפדרל ריזרב, ג’רום פאואל, ואף איים להדיחו. נראה כי בימים האחרונים החליט הנשיא טראמפ שלא להדיח את פאואל לעת עתה, אך אין כל ביטחון שהוא לא יחליט לנסות ולהדיחו בעתיד.

 

במדינות המערב יעדי הבנק המרכזי קבועים בחוק (בדרך כלל, וכך גם בישראל, יציבות המחירים), הכלים בהם יכול הבנק לעשות שימוש על מנת להשיג את היעד – בעיקר שיעור הריבית – מצויים בתחומי אחריותו הבלעדית של הבנק המרכזי. זאת כיוון שממשלות נוטות להעדיף ריבית נמוכה, על מנת לעודד צמיחה לטווח הזמן הקרוב. לעומת זאת, ראשי הבנקים המרכזיים צריכים לקחת בחשבון את ההשפעה ארוכת הטווח על הכלכלה, ואת יציבותה והתפתחותה.

 

מאותה סיבה ניתנה לראשי הבנקים המרכזיים עצמאות מול הממשלה, הכוללת הגנה מפני פיטורים. ב Federal Reserve Act, חוק הבנק המרכזי האמריקאי, נקבע כי יו”ר הפדרל ריזרב ממונה מבין חברי מועצת הפדרל ריזרב לתקופה של ארבע שנים. הדחה של חבר במועצת הפדרל ריזרב מתפקידו תעשה רק כאשר יש “טעם” לכך (for cause). הפרשנות המסורתית של המונח היא כי לא ניתן לפטר חבר במועצת הפדרל ריזרב על בסיס חוסר הסכמה בדבר המדיניות הכלכלית שבה יש לנקוט.

 

כמו בנושאים רבים אחרים, נשיא ארצות הברית דונאלד טראמפ עשוי לנסות לאתגר פרשנות זו, ולטעון כי יש בידיו את הסמכות לפטר כל מי שחבר בסוכנות השייכת לרשות המבצעת.

 

השמועות בדבר הניסיונות להדיח את פאואל כבר הביאו לירידות בשווקי המניות בארצות הברית, המצויים כעת ממילא במצב רגיש ביותר. נראה כי ההחלטה להמנע מההדחה לעת עתה הושפעה מחשש מהתגובה החריפה של השווקים.

 

ומה בישראל?

חוק בנק ישראל התש”ע 2010 קובע כי נגיד בנק ישראל ממונה על-ידי נשיא המדינה לפי המלצת הממשלה לתקופה של חמש שנים, שניתן להאריך אותה לתקופת כהונה נוספת (סעיף 10). החוק גם קובע כי ניתן להעביר את הנגיד מתפקידו רק על-פי עילות מסוימות (מעשה שאינו הולם את התפקיד, הפרת האיסור על עיסוק נוסף, או נבצרות). כלומר, ברור לחלוטין שלא ניתן בישראל להעביר את הנגיד מתפקידו בשל אי הסכמה על מדיניות כלכלית.