עבודה בשעת חירום: הגדרת “משק חיוני”
ביום 15.6.2025 הכריז שר העבודה על החלת הוראות פרק ד’ לחוק שירות עבודה בשעת חירום על כל שטח המדינה. במסגרת זו, מקומות עבודה המוגדרים “מפעל חיוני” או כ”מפעל למתן שירותים קיומיים” רשאים לפעול בשעת חירום זו, כחוק.
ביום 16.6.2025, פרסם שר העבודה הודעה המתירה גם למקומות עבודה שאינם מוגדרים כ”מפעל חיוני” או “מפעל למתן שירותים קיומיים” לפעול. מקומות אלה הוגדרו כ”משק חיוני”. בכך, הרחיב שר העבודה את קשת הגורמים הרשאים לפעול במשק גם בעת מצב חירום, וכלל בהם גם גורמי ייצור, משאבים, שירותים, חומרים, אספקה ופעולות אחרות החיוניות לקיום האוכלוסייה, למאמץ המלחמתי ולתפקוד הכלכלה.
ביום 21.6.2025 פרסמה רשות החירום הלאומית (רח”ל), בשיתוף משרדי הממשלה הרלוונטיים, הגדרה של המונח “משק חיוני”. זאת, במטרה לייצר שפה אחידה עם הציבור, ועם המעסיקים במגזרים השונים, וכן לאפשר את פעילותו התקינה של המשק החיוני בשעת חירום זו.
שימת ליבכם, כי פעילות הסקטורים השונים במשק החיוני במצב חירום צריכה להמשיך ולהתבצע תחת הנחיות ההתגוננות, כפי שפורסמו על ידי פיקוד העורף (בפרט אלה התקפות עד היום, 23.6.2025 בשעה 20:00).
רשימת ההגדרות מפורטת בקישור הבא: הגדרת משק חיוני, וכוללת, בין היתר הגדרות ענפיות בתחום התקשורת, אנרגיה, מגזר פיננסי ובנקאי, מערכת המיסים, חקלאות, תחבורה, מזון, משקאות טואלטיקה וניקיון, שירותי רווחה ותעסוקה, רשויות מקומיות, בינוי ושיכון, בריאות פארמה ואופטיקה, ועוד.
ניתן לראות בפרסום של רח”ל הכוונה מעשית למעסיקים, ארגונים וגורמים במשק, בכל הנוגע לפעילות “משק חיוני” בימים אלה.