תחולת חוק שירותי תשלום וייזום תשלום במסגרת נאמנויות
עמדת סגל משפטית חדשה של רשות ניירות ערך מבהירה את תחולת חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום על פעילויות במסגרת נאמנויות. העמדה מציגה כלים פרשניים שמטרתם לסייע באבחנה בין שירותי תשלום המחייבים רישיון לבין פעילויות הפטורות מרישוי.
המסגרת הנורמטיבית
חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום נועד להסדיר את פעילותם של גורמים חוץ-בנקאיים המציעים שירותי תשלום שונים. זאת תוך דגש על שמירה על זכויות הלקוחות והבטחת התנהלות תקינה ושקופה.
עד לכניסתו של החוק לתוקף, שירותי הנאמנות הוסדרו במסגרת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים תחת רישיון שירות בנכס פיננסי. גופים רבים שסיפקו שירותי נאמנות נהנו מפטור תחת החוק או התקנות שהותקנו מכוחו.
נאמנות כשירות תשלום
עמדת הסגל נועדה לתת מענה לשאלה: "האם פעילות הנאמנות מהווה שירות תשלום בהתאם להגדרות החוק?". זאת, לאור העובדה שהגדרת "שירותי תשלום" כוללת גם ניהול חשבון תשלום – פעולה המתבטאת בהחזקת כספים עבור צד שלישי וביצוע הוראות תשלום מכספים אלה. בהתאם מי שמעניק שירותי נאמנות היא לבחון האם יש בנאמנות שירות תשלום.
עמדת הסגל מציגה מספר מבחני משנה מטרתם לסייע בביצוע הבחינה והאבחנה בין פעילויות המחייבות רישיון לבין כאלו שפטורות מרישוי.
מאפייני הנאמנות שייבחנו:
- שירותי תשלום כחלק אינטגרלי מפעילות הליבה של נותן השירות, שאינו שירותי תשלום, לא ייחשבו כפעילות עצמאית החייבת ברישיון. לדוגמה, עורך דין המחזיק כספים עד להשלמת העסקה ואז מעבירם לצד שכנגד לא ייחשב כמי שמבצע פעולה הטעונה רישיון שירותי תשלום.
- עמדת הסגל מדגישה את אופן פרסום השירותים וגביית התשלום כאינדיקטור ולפיו מקום השירות מוצג כשירות עצמאי ומובחן ונגבית תמורה עצמאית בגין שירות הנאמנות, שירותי התשלום ניתנים כשירות העומד בפני עצמו וחבים ברישיון.
- בנוסף, תדירות הפעילות היא שיקול מהותי. פעילות חד-פעמית או זמנית לא תיחשב מחייבת רישוי, בעוד שפעילות רציפה או סדרתית כדוגמת תשלומים חודשיים לרשויות או ספקים תחייב קבלת רישיון.
- שירותי תשלום המבוצעים מכוח ערכאה שיפוטית כגון צו בית משפט אינם נחשבים פעילות הטעונה רישוי.
הערכות ולוחות זמנים
הקריטריונים המוצגים מאפשרים לגופים הפועלים בתחום זה להיערך בהתאם, תוך הבחנה ברורה בין פעילות המחייבת קבלת רישיון לבין פעילות הפטורה מחובת רישוי.
במידה והפעילות עומדת בקריטריונים שהוגדרו – אין צורך בהגשת בקשה לרישיון תשלומים. מנגד, פעילות שאינה תואמת את הקריטריונים עשויה לחייב רישיון שירותי תשלום.
לאור פרסום העמדה, ניתנה הארכת מועד לגופים הפועלים כיום במסגרת יחסי נאמנות ונדרשים לבחון את פעילותם לפי המאפיינים והקריטריונים שפורטו ובהתאם הרשות קבעה כי לגופים אלו ניתנה אורכה להגשת בקשת רישיון עד ל-31.3.2025 ויוכלו להנות מהוראת המעבר.
***
מחלקת הרגולציה עומדת לרשותכם בכל שאלה בנושא זה.