© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

צעד נוסף לשינוי מודל התגמול בפעילות בניירות ערך: מה חשוב לדעת על דו"ח הצוות המשותף שפורסם להערות הציבור?

בערב ראש השנה האחרון, פרסם צוות עבודה משותף של בנק ישראל, משרד האוצר ורשות ניירות ערך דו"ח ביניים להערות הציבור המציע מהפכה באופן שבו גופים פיננסיים (בעיקר בנקים, חברי בורסה ושחקנים נוספים) מתוגמלים על שירותי ניירות ערך וייעוץ השקעות.

 

הרפורמה מציעה שינוי יסודי שמטרתו להגביר את השקיפות, לאפשר השוואה בין השחקנים השונים וכתוצאה מכך להגביר את התחרות, ולעבור ממודל של "תשלום סמוי" למודל של "תשלום ישיר וגלוי". השינויים המוצעים ישפיעו בהכרח על מודלי ההכנסה והתפעול של כלל הגופים הפועלים בשוק זה. הצוות מזמין את הציבור להגיב ולהעביר הערות לדו"ח הביניים עד ליום 30.11.2025.

 

העקרונות המרכזיים של מודל התגמול

מודל התגמול החדש המוצע על ידי הצוות מבוסס על מספר עקרונות מרכזיים:

  • מנגנון עמלה פשוט וקל להבנה של גובה התשלום בעד השירות;
  • חיזוק ההלימה בין השירות לבין העמלה;
  • העברת הדגש לעמלות ישירות מהצרכן חלף עמלות עקיפות מהיצרנים (בדומה לשינויים שנעשו במדינות באירופה);
  • הגנה על לקוחות בעלי שווי תיק ניירות ערך נמוך;
  • אחידות במודלי התשלום בין מוצרים דומים (קרנות אקטיביות ופאסיביות);
  • ושמירת מוצר הקרנות הכספיות כמוצר חליפי לפיקדונות כספיים (כלומר, בהתאם למצב קיים, לקוח הרוכש או מוכר יחידות של קרנות כספיות לא נדרש לשלם עמלות קניה ומכירה, וכן פטור מתשלום עמלת דמי ניהול ניירות ערך).

 

בשנים האחרונות נרשמה התעוררות בזירת התחרות בין הבנקים לבין חברי בורסה, בעיקר על משקיעים חדשים הנכנסים לשוק ההון – לפי נתוני הפיקוח על הבנקים, בשנת 2024 שיעור חשבונות המחסר בניירות ערך שנפתחו אצל חברי בורסה שאינם בנקים מתוך כלל חשבונות המסחר בניירות ערך החדשים שנפתחו באותה תקופה עמד על כ-47% עומת כ-7% בלבד בשנת 2019. עם זאת, התחרות הגוברת בזירת גיוס המשקיעים החדשים (בעיקר צעירים) אינה משפיעה עדיין על עיקר המשקיעים הקיימים הוותיקים ועל הנכסים שלהם המופקדים בבנקים, ולכן יש לדעת הצוות צורך ממשי בנקיטת צעדים ביחס למודל התגמול.

 

עיקרי השינויים במודל התגמול

 

הרפורמה המוצעת במודל התגמול הקיים מתמקדת בארבעה שינויים עיקריים המשנים את כללי המשחק:

  1. עמלת דמי ניהול ניירות ערך (דמי משמרת) – מ"אחוזים" ל"סכום קבוע" – כיום, הבנקים גובים דמי ניהול פיקדון ניירות ערך כאחוז משווי תיק ניירות הערך, אחת לרבעון או בעת מכירת נייר הערך, המוקדם מביניהם. מוצע מעבר למנגנון פשוט בהרבה: סכום שקלי קבוע שייגבה אחת לחודש. הסכום החודשי יקבע באופן מדורג לפי גודל התיק: עד 100 אלף ש"ח, מ-100 אלף עד 400 אלף ש"ח, ומעל 400 אלף ש"ח.  

 

  1. עמלת ייעוץ השקעות – סוף ה"חינם" – עד היום, תאגידים בנקאיים לא הורשו לגבות עמלה ישירה עבור ייעוץ השקעות, ושירות הייעוץ ניתן ללא עלות. המודל החדש יאפשר הן ליועצים בבנקים והן ליועצים עצמאיים לגבות עמלה ייעודית וישירה מהלקוח. העמלה תחושב אופן שיעורי עבור ייעוץ מתמשך ובאופן שקלי עבור ייעוץ חד פעמי או דיגיטלי.

 

  1. ביטול עמלת ההפצה והחלפתה ב"עמלת תיווך מופחתת" – עמלת התיווך של 0.2% תשולם על ידיד מנהלי הקרנות ליועצים רק על פעולות מיועצות בפועל (פעילות אקטיבית בלבד), עבור כל סוגי הקרנות, למעט קרנות כספיות לגביהן לא יחול שינוי מהמצב הקיים (עמלת הפצה של 0.1%). מוצעת תקופת מעבר של שנה למלאי הקיים. זה שינוי מבני משמעותי שישפיע ישירות על ההכנסה של הבנקים ועל דמי הניהול של מנהלי הקרנות, כיוון שעמלת ההפצה כיום גבוהה יותר (כ-0.35% בממוצע), ושולמה על ידי מנהל הקרן למפיץ (הבנק) עבור מלאי הנכסים הכולל (החזקה פסיבית).

 

  1. האחדת עמלות קנייה ומכירה בקרנות נאמנות – עמלות קניה ומכירה ישולמו על ידי המשקיעים בגין פעולות בקרנות נאמנות, מבלי להבחין בין קרנות "פאסיביות" לבין קרנות "אקטיביות". מוצעת תקופת מעבר של שנה למלאי הקיים. בגין פעולות קניה או מכירה של קרן כספית לא יחול שינוי מהמצב הקיים.

 

המודל המוצע: יתרונות מול אתגרים

 

לדעת הצוות, מודל התגמול המוצע מביא עימו יתרונות רבים – מודל עמלות פשוט ושקוף ישפר את יכולת ההשוואה של הלקוחות, יסייע להם בתהליך קבלת ההחלטות וייקנה להם ודאות; יגביר את מודעות הלקוחות לשירות הייעוץ ומיצובו וירחיב את הנגישות לשירות למשקיעים נוספים תוך תמריץ לשיפור איכות השירות; יסיר חסמי כניסה ויגביר את התחרות מצד יועצים חוץ בנקאיים וגופים נוספים.

 

עם זאת, במודל המוצע יש גם אתגרים משמעותיים. העיקרי שבהם הוא החשש מפני הקושי של הלקוחות לשנות הרגלים צרכניים ולהתחיל לשלם על שירותים באופן ישיר ומודע, כאשר עד כה שילמו עליהם באופן עקיף בלבד, לעיתים מבלי שהיו מודעים לכך. בנוסף, כאמור, המפיצים ומנהלי הקרנות צפויים להפסד הכנסות ויידרשו לבצע התאמות משמעותיות במערכות הקיימות על מנת ליישם את מודל התגמול החדש.  

 

****

עו"ד אפרת כהן, הינה שותפה בכירה במחלקת הרגולציה במשרדנו.

מחלקת הרגולציה במשרדנו מהמובילות בתחום הרגולציה בישראל, ומספקת ייעוץ מקיף במגוון תחומי רגולציה המשיקים לפעילות העסקית של לקוחותינו. אנו מלווים תאגידים מקומיים ובינלאומיים, קרנות השקעה, גופים פיננסיים, חברות טכנולוגיה, חברות תעשייה ועוד, בהתמודדות עם רגולציה משתנה ומורכבת. בזכות היכרותנו העמוקה עם הגורמים הרגולטוריים, וניסיוננו בייצוג לקוחות אל מול הרשויות, אנו מספקים פתרונות מקיפים ללקוחותינו לנווט בביטחון בשוק העסקי בישראל ומחוצה לה.

תגיות: ייעוץ השקעות | ניירות ערך | רגולציה | רגולציה פיננסית