דיני עבודה: כל מה שצריך לדעת לתחילת שנת 2025
שנת 2025 החלה עם שורה של שינויי ועדכוני חקיקה במשפט העבודה. להלן עיקרי השינויים והחידושים הרלוונטיים.
חשוב לציין שעדכונים אלה משקפים, על קצה המזלג, את הדינמיות הרבה שמאפיינת את משפט העבודה בעת הזו. אנו ממליצים להמשיך ולעקוב אחר החידושים, וצוות המחלקה עומד לרשותכם לשם כך.
זכויות עובדות ועובדים בשירות מילואים ובני או בנות זוגם
בחודש מרץ 2024, פורסם צו הרחבה המעגן שורה של הקלות והסדרים ייעודים לטובת רווחת עובדות ועובדים בשירות מילואים בתקופה שמיום 7.10.2023 ועד ליום 31.12.2024. בין היתר, הצו הרחיב את התקופה המוגנת מפני פיטורים והעמידה על 60 ימי הגנה (בכפוף לתקופת שירות המילואים), הקנה זכאות לימי ושעות היעדרות לבן או בת זוג של משרתים במילואים, וזכאות מיטיבה לצבירת ולניצול ימי חופשה שנתית.
נכון להיום, צו ההרחבה טרם הוארך, אך ההערכה היא כי הצו יוארך בזמן הקרוב.
חשוב לציין, כי ניתן לפרש את לשון צו ההרחבה כך שמי שסיימו שירות מילואים ביום 31.12.2024 ימשיכו להיות מוגנים מפיטורים, וזאת גם למשך 60 הימים שלאחר 31.12.2024 (כלומר, עד ליום 2.3.2025), ובכפוף לתקופת שירות המילואים.
ניתן לקרוא עוד על הוראות צו ההרחבה בעדכון הלקוחות האחרון בנושא זה חרבות ברזל: זכויות המשרתים והמשרתות במילואים – צו הרחבה
גילוי דעת מאת משרד העבודה לעניין תקופת ההגנה מפני פיטורים לעובדות ועובדים בשירות מילואים
ביום 18.12.2024 פרסם משרד העבודה גילוי דעת בהתייחס ליישום הוראות צו ההרחבה לעניין שירות מילואים. בהתאם לגילוי הדעת, אין חובה ש-60 ימים המילואים שבגינם ניתנת הגנה מפני פיטורים יבוצעו ברציפות, והם נספרים במצטבר.
בהתאמה, מי שביצעו 60 ימי מילואים או יותר במצטבר, שבו לעבודה ולאחר מכן נקראו שוב למילואים לתקופה של שלושה ימים לפחות (בין אם בתוך תקופת ההגנה בת 60 הימים ובין אם לאחריה), תחל מניית תקופת ההגנה מחדש.
על כל תקופת מילואים נפרדת, העולה על יומיים ומצטברת ל-60 ימי מילואים, ניתנת תקופת הגנה בת 60 ימים, כאשר על חלקה הראשון (עד 30 ימים), אמונה ועדת התעסוקה במשרד הביטחון, ועל חלקה השני (מהיום ה-31 ועד 60 ימים), אמונה ועדת הפיקוח במשרד העבודה. ככל שתקופת המילואים הנוספת בת יומיים או פחות מכך, לא תתאפס ההגנה מחדש. כלומר, לשם קבלת ההגנה מפני פיטורים נדרשת תקופת מילואים בת שלושה ימים לפחות. לנוחותכם, להלן הקישור לגילוי הדעת המלא.
הרחבת חובות מזמין שירות מכוח חוק למניעת הטרדה מינית
שנת 2025 מביאה עמה גם חידוש ותיקון משמעותי בהוראות חוק למניעת הטרדה מינית, עם החל מ- 25.1.2025.
התיקון נועד להגן על קבוצה גדולה ומוחלשת של עובדות ועובדים. התיקון מרחיב את החובות מכוח החוק ומחיל אותן על מזמיני שירותים מאת קבלני וספקי שירותים. ניתן לקרוא עוד על תיקון חוק למניעת הטרדה מינית בעדכון הלקוחות בנושא – הרחבת חובות מכוח חוק למניעת הטרדה מינית
עדכון הסכמי התקשרות עם קבלני שמירה, אבטחה, הסעדה ונקיון – החל מיום 1.1.2025
תקנות להגברת האכיפה של דיני עבודה קובעות כי החל מיום 1.1.2025 חלה חובה על מזמיני שירות לעדכן הסכמים שנחתמו לפני 31.12.2024 בהתאם למנגנוני החישוב והבקרה שנקבעו בתקנות. ניתן לקרוא עוד על מנגנון עדכון ההסכמים בעדכון הלקוחות האחרון בנושא זה חישוב ערך שעה של עובדי קבלן בענפי השמירה, אבטחה, ניקיון והסעדה. בנוסף, לנוחותכם, מצורף גם קישור למחשבון לחישוב ערך שעת עבודה ורכיבי השכר המרכיבים את ערך שעת העבודה לעובדי קבלן בענפים אלה.
הארכת תקופת התיישנות להגשת תביעות בדבר אפליה בעבודה
לאחרונה פורסם תיקון המאריך את התקופה במסגרתה ניתן להגיש תביעה בבית הדין לעבודה, בטענת אפליה בעבודה, וזאת עד לחמש שנים מיום היווצרות העילה. תיקון זה נכנס לתוקף ב- 1.12.2024.
טרם התיקון, תקופת ההתיישנות של תביעה בטענת אפליה, עמדה על שלוש שנים. התיקון האריך את תקופת ההתיישנות, כך שניתן להגיש תביעה בגין אפליה עד חמש שנים, מיום היווצרות העילה. בהתייחס לדורשי עבודה תקופת ההתיישנות בתביעה בטענת אפליה לא הוארכה, והיא ממשיכה לעמוד על שלוש שנים.
***
מחלקת דיני עבודה במשרדנו עומדת לרשותכם בנושאים אלו ובנושאים האחרים בעולם משפט העבודה.