בית המשפט: שינוי מהותי בפריט מיובא אינו מצדיק שינוי סיווג לצורכי מכס
פסק דין שניתן בחודש שעבר בחן סוגיה עקרונית ופרקטית: האם ניתן לבצע שינוי מהותי בפריט מיובא כדי לשנות את סיווגו לצורכי מכס?
במקרה זה ייבא העותר קרוואן נגרר מארה”ב, שנדרש לאישור משרד התחבורה – אישור שלא ניתן היה לקבל, שכן הקרוואן עמד בתקינה אמריקאית שאינה מוכרת בישראל. הפתרון היצירתי שהוצע: לפרק את הגלגלים, המרכב והמחבר כדי להפוך את הקרוואן ל”צימר” נייח, ובכך לשנות את סיווגו למבנה, הפטור מהאישורים הדרושים לייבוא כלי תחבורה.
המחלוקת
העותר ביקש להסתמך על סעיף 87 לפקודת המכס הקובע כי: “גובה המכס יכול להרשות לבעל טובין מוחסנים או למי שבידו השליטה עליהם, למיינם, להפרידם, לארזם, ולשוב ולארזם, ולעשות בהם כל השינויים, הסידורים והמיונים החוקיים הדרושים לשמירתם או להכשרתם למכירה, למשלוח ולכל עשיה חוקית בהם…”
לטענת התובע מקרה זה הוא מקרה מתאים לחייב את המכס לאפשר לבצע את השינויים המתבקשים.
מנגד, טען המכס כי סעיף 87 מתייחס לשינויים מינוריים בלבד במוצר, ולא לשינוי המהווה שינוי בסיווג המכס. בכל מקרה, שינוי כזה מצוי תחת שיקול דעת פקיד המכס.
ההכרעה
בית המשפט פסק כי לא ניתן להשתמש בסעיף 87 על מנת לחייב את רשויות המכס לאפשר לעותר לשנות את המוצר שינוי מהותי. נקבע, כי “עם כל ההבנה והרצון לסייע לעותר, רצון שנראה שהפגינו גם אנשי המינהל שנפגשו עמו, לא ניתן ואין אף מקום לחייב את הרשות ליצור מסלול עוקף כדי לייצר פתרון פרטני לבעיה, שנוצרה בכך שהקרוואן יובא כפי שהוא עם הגלגלים, הגם שהוא אסור ביבוא באופן הזה; והכל תוך עקיפת הוראות פרט המיסוי הרלוונטי.” (סעיף 38 לפסק הדין)
הערכה וניתוח הפסיקה
על פניה, נראית הכרעת בית המשפט כהכרעה “פורמליסטית”. זאת, מן הטעם שהתובע היה מוכן להתחייב שהקרוואן לא ישמש ככלי תחבורה, ואף לבצע את כל השינויים הנדרשים לשם כך.
נראה שעמדתו של בית המשפט מושפעת מחוסר רצון לאפשר ליבואנים (קל וחומר למי שמייבא באופן פרטי) להשתמש בסעיף 87 בשיטת “מצליח”, דהיינו רק אם יועלו טענות כנגד היבוא – יעשה השינוי.
עם זאת, נראה מפסק הדין שהפורמליזם פועל גם לטובת היבואן, במובן זה שההכרעה “מתווה את הדרך” עבור היבואנים. אם העותר היה דואג לכך שעוד במפעל בחו”ל היה הקרוואן מיוצר ללא גלגלים, מרכב, מחברים וכו’ – הרי שרשויות המכס לא היו יכולות לטעון שכיוון שניתן להרכיב עליו גם גלגלים, יש לסווגו ככלי תחבורה. על רשויות המכס לסווג את המוצר כפי שהוא מיובא, ולא על-פי השימוש הפוטנציאלי בו.