פסק הדין שמשנה את כללי המשחק: ה-SEC מחויבת לשקיפות ברגולציה על קריפטו
המאבק של Coinbase לרגולציה ברורה
תעשיית הקריפטו מתמודדת זה שנים עם חוסר ודאות רגולטורית, כאשר רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) הסתמכה על אסדרה באמצעות אכיפה (Regulation by Enforcement) במקום לקבוע כללים ברורים בנוגע לנכסים דיגיטליים. קוינבייס, אחת מפלטפורמות הקריפטו הגדולות בעולם, ביקשה לייצר ודאות רגולטורית – אך נתקלה בהתנגדות מצד ה- SEC.
בתקווה לשנות זאת, ביולי 2022 פנתה קוינבייס ל-SEC בבקשה לקבוע כללים חדשים שיגדירו מתי חלים חוקי ניירות ערך פדרליים \ על נכסים דיגיטליים. לאחר תשעה חודשים ללא תגובה מצד הרשות, פנתה החברה לבית המשפט לערעורים (3rd Circuit Court) בבקשה לחייב את ה-SEC לספק תשובה. בית המשפט נענה והורה לרשות להגיב.
רק בדצמבר 2023, דחתה ה-SEC באופן רשמי את הבקשה של קוינבייס. זאת בפסקה אחת בלבד, בה פורטו שלוש סיבות עיקריות: המסגרת הרגולטורית הנוכחית אינה ‘בלתי ישימה’ כפי שקוינבייס טוענת; ה-SEC מסתמכת על אכיפה ולא על הליכי חקיקה לשם גיבוש מדיניותה; וקביעת כללים חדשים עלולה להטיל על משאביה.
משלא השתכנעה, הגישה קוינבייס עתירה לעיון חוזר לבית המשפט לערעורים בדרישה להוציא צו המחייב את ה- SEC לקדם הליך חקיקה בתחום.
פסיקת בית המשפט: דרישה לרגולציה שקופה יותר
ב- 13 בינואר 2024, בית המשפט לערעורים פרסם פסק דין בעתירתה של קוינבייס נגד ה- SEC, המהווה אבן דרך משמעותית ברגולציה של תחום הקריפטו. בית המשפט הבהיר כי יש להעניק משקל משמעותי לשיקול הדעת של ה-SEC בהחלטתה האם לקדם חקיקה או להסתמך על אסדרה באמצעות אכיפה. עם זאת, הוא קבע כי ה- SEC לא סיפקה הסבר מספק לדחיית עתירתה של קוינבייס.
בית המשפט ביקר בחריפות את הנימוק הדל של רשות ניירות הערך שהתמצה בפסקה אחת בלבד ותיאר אותו כ”חלול” ונעדר הסבר מהותי או ביסוס ראייתי. כמו כן, נקבע כי ה-SEC לא סיפקה הסבר ברור מדוע אסדרה באמצעות אכיפה היא הגישה המתאימה.
אחת הדאגות המרכזיות של בית המשפט הייתה התגובה המעורפלת שסיפקה ה-SEC לטענת קוינבייס כי חוקי ניירות הערך הקיימים אינם מתאימים להסדרת נכסים דיגיטליים. בהתאם לכך, הורה בית המשפט ל-SEC לספק הסבר מפורט ומנומק להחלטתה.
השופט ביבאס מזהיר: פגיעה בהליך הוגן
השופט ביבאס הסכים עם פסק הדין, ובנוסף, כתב חוות דעת נפרדת בה מתח ביקורת על ההליך ההוגן שבו ה- SECמסדירה ומפקחת על נכסי קריפטו.
השופט ביבאס ביקר את גישת האסדרה באמצעות אכיפה, בטענה כי היא נעדרת קווים מנחים ברורים, יוצרת חוסר ודאות משפטית עבור חברות קריפטו, ואינה מתאימה במיוחד לתחום המתפתח במהירות ומונע על ידי חדשנות טכנולוגית.
למרות שחוות דעתו אינה מחייבת משפטית, נראה כי היא נועדה להפעיל לחץ על הרשות, ייתכן מתוך ציפייה לשינוי במדיניות הרגולטורית תחת ההנהגה החדשה של הרשות.
מה צפוי בהמשך?
פסק הדין מהווה הישג משמעותי בתחום הנכסים הדיגיטליים, שכן הוא מחייב את ה-SEC לספק הסברים מנומקים לגישתה הרגולטורית במקום לדחות דרישות להבהרה.
למרות שהפסיקה אינה כופה על הרשות לקבוע כללים חדשים, היא מגבילה את יכולתה לדחות דרישות להבהרה ללא הצדקה ומחייבת אותה להבהיר כיצד היא מפרשת ומיישמת את הרגולציה הקיימת.
פסק דין זה מחזק הגנות חוקתיות עבור חברות הקריפטו ומדגיש את החשיבות של יידוע והבהרה מוקדמים לפני נקיטת צעדי אכיפה.
עם כניסת ההנהגה החדשה ל-SEC , ייתכן שנראה מעבר לחקיקה רגולטורית מובנית וברורה יותר, תוך צמצום ההסתמכות על אכיפה אד-הוקית. צעדים שננקטו לאחרונה על ידי ה- SEC – כגון הקמת כוח משימה ייעודי לקריפטו (Crypto Task Force) – מצביעים על מגמה לעבר בהירות רגולטורית רבה יותר ושיתוף פעולה עם התעשייה.
סיכום: צעד לקראת ודאות רגולטורית
הצורך בוודאות רגולטורית והחובה של הרגולטור להבטיח אותה הם קריטיים. בשילוב עם הפסדים נוספים שספגה ה- SEC לאחרונה, פסק הדין הזה מסמן שינוי משמעותי במדיניות הרגולטורית בתחום הקריפטו. המגמה החדשה משקפת גישה פתוחה יותר לחדשות, לצד גיבוש כללים ברורים המספקים ודאות לחברות קריפטו, תוך צמצום ההסתמכות על אסדרה באמצעות אכיפה כאמצעי עיקרי לקביעת סטנדרטים בתעשייה.