© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

הנחיות רשות ניירות ערך: שימוש בצ’אט-בוטים בפלטפורמות פיננסיות

מהפכת הבינה המלאכותית מגיעה גם לשוק ההון בישראל: רשות ניירות ערך מאפשרת שימוש בצ’אט-בוטים להנגשת אנליזות פיננסיות, אך קובעת כללים ברורים ומגבלות חשובות שעל גופים פיננסיים לשים לב אליהם.

 

מה זה אומר שימוש בצ’אט-בוטים להנגשת אנליזות פיננסיות?

 

הרעיון הוא פשוט – המשתמש מקליד שאלה על חברה ספציפית, והצ’אט-בוט שולף עבורו תשובות ישירות מהאנליזה המלאה הנמצאת בפלטפורמה ללא עיבוד נוסף או התאמה אישית.

 

רקע: רגולציה מוקדמת

 

בפברואר 2022, קבעה רשות ניירות ערך במענה לפנייה מקדמית כי גופים פיננסיים, כמו חברי בורסה או גופים מוסדיים, יכולים להציג בפלטפורמות שלהם אנליזות פיננסיות שהוכנו על ידי גורם חיצוני מורשה בעל רישיון ייעוץ. הצגת אנליזות אלו לא תיחשב כייעוץ השקעות מטעם הגוף הפיננסי עצמו, כל עוד הגופים נוהגים בשקיפות, אמון וזהירות, כך שהם אינם מתערבים בתוכן האנליזה ואין להם עניין אישי בה.

 

עמדת הרשות על שילוב צ’אט-בוטים באנליזות פיננסיות

 

בהמשך לכך, בתחילת 2024, בחנה רשות ניירות ערך במסגרת פנייה עוקבת שקיבלה, את השימוש בצ’אט-בוטים מבוססי בינה מלאכותית, המאפשרים למשתמשים לקבל מידע מתוך אנליזות פיננסיות דרך אזור אישי בפלטפורמות של הגופים הפיננסיים.

 

הרשות השיבה כי לא תתערב באופן הנגשת האנליזות, ובלבד ש הגופים ינהגו בשקיפות, אמון וזהירות כאמור, לצד מספר עקרונות חשובים:

 

  • ייעוץ כללי ואחיד – יש לוודא שהמידע המוצג בצ’אט-בוט לא ייצור ציפייה שהמידע מותאם אישית למשתמש, אלא יישאר בגדר ייעוץ כללי ואחיד לכל המשתמשים.
  • ללא סינון או עיבוד נוסף – המידע שמוצג בצ’אט-בוט חייב להיות זהה לחלוטין לזה המופיע באנליזה המלאה, ללא סינון, עיבוד נוסף או הדגשות שעלולות להתפרש כהכוונה להשקעה.
  • פניה יזומה בלבד – הצ’אט-בוט יכול לספק תשובות רק למשתמשים שפנו אליו ביוזמתם ולא “בדחיפה”, באופן שעשוי לקדם את הלקוח בהחלטה בדבר כדאיות ההשקעה.

 

הגבלה נוספת: נדרשת גישה לאנליזה המלאה

 

באוגוסט 2024, הוגשה לרשות פנייה נוספת בבקשה לאפשר שימוש בצ’אט-בוט ללקוחות התאגידים הפיננסיים, מבלי שתהיה להם גישה לדוח האנליזה המלא דרך הפלטפורמה. הרשות דחתה את הבקשה ושוב הדגישה – הנגשת מידע דרך הצ’אט-בוט בלבד, ללא אפשרות עיון באנליזה המלאה, עלולה להיתפס כשירות אישי ולא כהנגשה של מידע כללי. בהתאם לכך, הרשות קבעה כי שימוש בצ’אט-בוט ללא מתן גישה מלאה לדוח האנליזה עשוי לחרוג מהעמדות והתנאים שהוצגו בפניות קודמות.

 

לסיכום: מה על גופים פיננסיים לעשות?

 

רשות ניירות ערך מכירה בשימוש בכלי בינה מלאכותית בתחום הפיננסי, אך מבהירה כי על גופים פיננסיים המיישמים טכנולוגיות אלו לוודא שהשירות מוצג כמידע כללי בלבד. אם השימוש בצ’אט-בוטים או בכלי בינה מלאכותית אחרים יוצר אצל המשתמשים רושם של ייעוץ השקעות אישי, הדבר עשוי להיחשב כמתן ייעוץ השקעות המחייב רישיון, בהתאם לחוק הייעוץ.

 

לכן, גופים פיננסיים המעוניינים לשלב צ’אט-בוטים או כלים מבוססי בינה מלאכותית בשירותיהם נדרשים לוודא שההנגשה תואמת את עמדת הרשות ולבחון בקפידה את ההשלכות הרגולטוריות האפשריות.

 

***

עו”ד אנדרי ינאי הינו שותף במחלקת הרגולציה במשרד.

עו”ד אביחי טל הינו עורך דין במחלקת שוק ההון במשרד. 

מחלקת הרגולציה במשרדנו עומדת לשירותכם בכל עת בנושא זה ובכל נושא אחר בתחום הרגולטורי. 

תגיות: AI