הבעת עמדות פוליטיות במקום העבודה
הבחירות לכנסת ה-22 יערכו ביום 17.9.2019. תהיה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה הפוליטית של מדינת ישראל בה יערכו שתי מערכות בחירות לכנסת באותה שנה.
יום הבחירות
יום הבחירות לכנסת הוא יום שבתון. עובד שעבד לפחות 14 ימים רצופים לפני מועד הבחירות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה זכאי לשכר עבור יום הבחירות .
בהתאם להחלטת ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-22 ניתן להעסיק עובדים ביום הבחירות בשירותים שונים, ובכלל זה: תחבורה, חניונים, תחנות דלק, שירותי תקשורת, תיאטראות, בתי קולנוע, עיתונות, רדיו, טלוויזיה, , מפעלי מים, בתי חולים, שירותי בריאות ועוד.
עובדים המועסקים ביום הבחירות זכאים לשכר עבור עבודתם וכן זכאים לתגמול מיוחד. סכום התגמול טרם נקבע באופן חד משמעי בפסיקת בתי הדין לעבודה והוא יכול לנוע בין 150% ל- 200% מהשכר. לחילופין, ניתן להעניק לעובדים המועסקים ביום הבחירות יום חופשה נוסף. כמובן, שיש לאפשר לעובדים המועסקים ביום הבחירות לממש את זכותם להצביע.
פוליטיקה בעבודה
תקופת הבחירות תמיד מעלה שאלות הנוגעות לפוליטיקה ועבודה. חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על הפלייה מחמת השקפה או השתייכות למפלגה מסוימת. זאת לרבות בעניין קבלה לעבודה, תנאי עבודה, קידום בעבודה ופיטורים.
מעבר לכך, הפסיקה מתייחסת לזכותו של עובד לחוות דעה פוליטית ברשתות החברתיות. הכלל הוא, כי עובד רשאי להביע דעה במרחב הציבורי מבלי שהדבר יאיים על המשך העסקתו, גם במקרים בהם העובד מזוהה עם מקום העבודה ברשת החברתית. בהקשר זה, עובד רשאי לבקש לנצל יום חופשה כדי לעסוק בפעילות פוליטית ואין לאסור עליו לנצל את חופשתו רק מטעם זה.
יחד עם זאת, מעסיק רשאי לאסור על שימוש במתקניו לצרכים פוליטיים. המעסיק רשאי לקבוע כי לא ניתן יהיה להדביק סטיקרים (בעלי אופי פוליטי ושאינו פוליטי) על גבי רכב חברה וכן לאסור על פרסום פוליטי במערכות הרשמיות של מקום העבודה.
***
משרדנו עומד לרשותכם בכל הקשור לנושא של פוליטיקה בעבודה. לפרטים נוספים, הקליקו כאן.