שינויי רגולציה משמעותיים בעולם הקריפטו – עם כניסת MiCA לתוקף מה חשוב לדעת?
אחרי שנים של חוסר ודאות, התקופה האחרונה מסתמנת כנקודת מפנה רגולטורית בשוק הקריפטו העולמי. מדינות רבות מחילות כללים חדשים שנועדו להסדיר את התחום ולשפר את הפיקוח עליו, מה שמשנה את כללי המשחק עבור משקיעים, פלטפורמות מסחר וחברות קריפטו. בין השינויים המרכזיים שהתרחשו לאחרונה בעולם:
-
האיחוד האירופי: MiCA נכנס לתוקף
האיחוד האירופי השיק את תקנות MiCA (Markets in Crypto-Assets), שנועדו לייצר מסגרת רגולטורית ברורה ואחידה עבור ספקי שירותי קריפטו ונחשבת למודל עולמי לרגולציה בתחום הקריפטו (CASPs). החל מה-30 בדצמבר 2024, כל החברות הפועלות בשוק הקריפטו האירופי חויבו לעמוד בתקנות החדשות, הכוללות דרישות בתחום הגנת הצרכן, מניעת מניפולציות בשוק ועמידה בתקני יציבות פיננסית.
למרות הכוונה לייצר מסגרת אחידה, מדינות כמו צרפת פועלות להפוך למוקדים מובילים בתחום ולייצר מסלולים משופרים לרישוי פעילות קריפטו בשטחן.
כדי להבטיח יישום עקבי של התקנות, הרשות לניירות ערך האירופית (ESMA) פרסמה מסמך הנחיות המבהיר את התנאים לסיווג נכסי קריפטו כמכשירים פיננסיים ולמיפוי החובות החלות על פלטפורמות מסחר.
-
גוגל: התאמת מדיניות הפרסום ל-MiCA באיחוד האירופי
גם ענקית הטכנולוגיה גוגל הודיעה על התאמת מדיניות הפרסום שלה לדרישות MiCA באיחוד האירופי. מפרסמים המעוניינים לקדם בורסות קריפטו וארנקים דיגיטליים בפלטפורמות של גוגל יידרשו לעמוד בכללים מחמירים יותר.
על פי המדיניות המעודכנת, תנאי הכרחי לפרסום שירותים אלו יהיה החזקת רישיון תקף כספק שירותי נכסי קריפטו (CASP) תחת MiCA שהונפק על ידי הרשות המוסמכת במדינה החברה הרלוונטית. מעבר לכך, המפרסמים יצטרכו לעמוד בכל הדרישות החוקיות המקומיות הנוספות מעבר לעמידה בדרישות הMiCA-, וכן לקבל הסמכה ייעודית מגוגל עצמה.
במטרה ליישר קו עם המדיניות החדשה והמחמירה ולהגביר את השקיפות והאמינות בפרסום מוצרי קריפטו באיחוד האירופי, גוגל ציינה כי תכיר ברישיונות מקומיים קיימים במדינות מסוימות (פינלנד, צרפת וגרמניה) לתקופות מוגדרות, הנעות בין אמצע 2025 לסוף 2026, בהתאם להסדרי המעבר שנקבעו בכל מדינה. ואולם, לאחר תקופות אלו, רק רישיונות MiCA יוכרו לצורך פרסום. כמו כן, הובהר כי הפרות מדיניות לא יובילו להשעיה מיידית, ותינתן התראה של שבעה ימים לפחות לפני נקיטת צעדים.
-
ארה”ב: חובות דיווח חדשות על ברוקרי קריפטו
רשות המסים האמריקאית (IRS) החילה חובות דיווח חדשות על ברוקרי קריפטו, כולל על פלטפורמות DeFi.
עד כה, פלטפורמות מסחר בקריפטו וברוקרים אחרים לא נדרשו לדווח על עסקאות המשתמשים שלהם או לספק להם טפסי מס. ה-IRS טען כי מצב זה יצר פער משמעותי באכיפת חוקי המס על נכסי קריפטו והשאיר את התחום חשוף להתחמקות ממס.
החל משנת 2025, במטרה להגביר את השקיפות ולמנוע העלמות מס, ברוקרי קריפטו יצטרכו לדווח על עסקאות משקיעים אמריקאים ולהנפיק להם טופס 1099, בדומה למתווכים מסורתיים וסוחרי ניירות ערך, על בסיס חוק ההשקעות והעבודות (IIJA).
יצויין כי, משרד האוצר האמריקאי טוען שאין זה מס חדש, אלא צעד לקידום הוגנות רגולטורית, אך למרות זאתהמהלך מעורר התנגדות מצד ענקיות התעשייה. שלושה מהאיגודים הגדולים בארה”ב (Blockchain Association, DeFi Education Fund, Texas Blockchain Council ) עתרו לבית המשפט להשהיית ההנחיות החדשות, בטענה כי הן פורסמו ללא ניהול הליך תקין ובזמן קצר, וכן כי הכללים חלים באופן בלתי חוקי גם על מפתחי תוכנה, שאינם בעמדה המאפשרת להם לעמוד בדרישות הרגולציה.
- בריטניה: מגבירה את הפיקוח על שוק הקריפטו
הרשות להתנהלות פיננסית (FCA) בבריטניה מקדמת רגולציה חדשה שמטרתה למנוע מניפולציות בשוק ולהגביר את השקיפות. על פי מסמך שפרסמה, פלטפורמות מסחר בקריפטו עשויות להידרש לדרישות גילוי מחמירות, ולספק מידע ברור על רמת הסיכון במוצרים המוצעים.
בנוסף, הרשות מציעה להחיל את תקנות השוק נגד ניצול לרעה בבריטניה (MAR) גם על תחום הקריפטו, כך שפלטפורמות מסחר בקריפטו ומתווכים אחרים יידרשו להחזיק במערכות ובקרות לזיהוי עבירות בשוק ולדווח על כך כאשר ישנו חשד להתרחשותן. עם זאת, החקיקה הסופית עדיין ממתינה לאישור וצפויה להיכנס לתוקף במהלך 2026.
-
סין: פיקוח מחמיר על עסקאות מטבע חוץ וקריפטו
בעקבות דוח של האו”ם שפורסם בינואר 2024 על ידי UNODCשהצביע על שימוש בקריפטו להלבנת כספים בידי ארגוני פשיעה במזרח ודרום-מזרח אסיה, רשות המינהל הממלכתי למטבע חוץ של סין (SAFE) פרסמה תקנות חדשות שנועדו להחמיר את הפיקוח על עסקאות במטבע חוץ, כולל שימוש בקריפטו. התקנות מחייבות בנקים סיניים לזהות ולנטר פעילות חשודה כדי למנוע בנקאות מחתרתית, הימורים בלתי חוקיים והלבנת הון.
מאז 2017, סין אוסרת על מסחר בקריפטו, אך המסחר השחור נמשך למרות האיסור. התקנות החדשות מצמצמות את אפשרות השימוש בחשבונות בנק סיניים לרכישת קריפטו ביואן.
***
עו”ד אנדרי ינאי ועו”ד אביחי טל ממחלקת הרגולציה במשרד.
מחלקת הרגולציה במשרד ברנע ג’פה לנדה נמתנית בין המחלקות המובילות בתחום בישראל, ומספקת יעוץ מקיף במגוון תחומי רגולציה המשיקים לפעילות העסקית של לקוחות המשרד, תוך ליווי והבנה מעמיקה בסקטורים השונים, בין היתר, תאגידים מקומיים ובינלאומיים, קרנות השקעה, גופים פיננסיים, חברות טכנולוגיה, חברות תעשייה ועוד, בהתמודדות עם רגולציה משתנה ומורכבת.