© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is powerful

הנחיות רשות הבנקאות האירופית בנוגע להחלת Travel Rule על שוק הקריפטו

האיחוד האירופי ממשיך לעצב את הנוף הרגולטורי בשוק הקריפטו

בהמשך לכניסת רגולציית MiCA לתוקף ביוני 2024, צעד משמעותי נוסף התרחש ביולי האחרון, עם פרסום ההנחיות הסופיות של רשות הבנקאות האירופית (EBA) בנוגע ל-Travel Rule, וזאת במסגרת דירקטיבה (EU) 2023/1113. מהלך אשר צפוי להשפיע על פעילותם של ספקי שירות נכסים קריפטוגרפיים באיחוד האירופי (CASP) ובהם בורסות קריפטו, ספקי ארנקים, מנפיקי מטבעות קריפטוגרפיים ומתווכים בתחום הקריפטו.

 

מה זה בכלל Travel Rule

Travel Rule היא הנחיה בינלאומית שנועדה להגביר את הפיקוח על העברות כספים ולהילחם בהלבנת הון ומימון טרור. ההנחיה נקבעה על ידי ארגון ה-Financial Action Task Force (FATF) ומחייבת מוסדות פיננסיים לשמור ולהעביר מידע מזהה על שולחי הכספים והנמנעים שלהם בכל העברה כספית מעל סכום מסוים.

 

דירקטיבה 2023/1113 (EU)

מטרתה העיקרית של דירקטיבה (EU) 2023/1113 היא להתאים את המסגרת המשפטית של האיחוד האירופי לסטנדרטים של ארגון ה-FATF למאבק בהלבנת הון ומימון טרור אשר הורחבה גם לגופי CASP. הדרקטיבה החדשה מבקשת לכפוף גופי CASP לאותן דרישות פיקוח וניהול סיכונים למניעת הלבנת הון ומימון טרור כפי שהן מוחלות על מוסדות אשראי ומוסדות פיננסיים אחרים. על מנת ליישם זאת, הדרקטיבה הסמיכה את ה-EBA לפרסם הנחיות מתאימות ליישום ה-Travel Rule על תעשיית הקריפטו.

 

מספר הנחיות וכללי מפתח אשר עתידים להכנס לתוקף כחלק מהחלת ה-Travel Rule על שוק הקריפטו באיחוד האירופי ב-31 בדצמבר 2024:

 

סף מינימלי לעסקה – סטנדרט אחיד על כל עסקאות הקריפטו: כל עסקת קריפטו, גם הקטנה ביותר, חייבת לעמוד בדרישות המפורטות. כמו כן, אין גם הבדל אם העברה חוצה גבולות זאת מטבע העובדה כי העברת נכסי קריפטו חסרת גבולות. בניגוד להעברות כספים רגילות, בהן היקף הדיווח משתנה בהתאם לסכום העסקה ולמיקום הגיאוגרפי, בעולם הקריפטו חלים כללים אחידים על כל עסקה.

 

דרישות מידע אישי מזהה – העברות חייבות לכלול את השם, כתובת הרישום בבלוקצ'יין (נדרש רק בעסקאות הנרשמות בבלוקצ'יין), מספר החשבון של השולח והנמען, מידע נוסף על השולח כגון כתובת, מספר זיהוי רשמי המאפשר בדיקה מול רשימת סנקציות. לגבי תאגידים, ההנחיות מספקות כללים לגבי המידע הנדרש מאישיות משפטיות אלו.

 

מדיניות ונהלים – על גופי CASP ליישם מדיניות ונהלים לזיהוי עסקאות נכנסות שחסר בהן מידע נדרש. זה כולל שיטות לזיהוי מידע חסר, או חסר משמעות, פרקטיקות ניטור מקדימות של עסקה, בהתאם לרמות הסיכון להבנת הון ומימון טרור, קריטריונים לזיהוי גורמים שמעלים את רמת הסיכון.

 

ניהול עסקאות – במידה ש-CASP מזהה עסקה שחסר בה מידע, הוא רשאי לבחור לבצע את ההעברה, לדחות אותה, להחזיר אותה או להשהות אותה, וזאת בהתאם להליכי ניהול סיכונים נאותים. אם דחיית ההעברה אינה אפשרית, למשל כאשר הנכסים הקריפטוגרפיים כבר התקבלו, יש להחזיר את ההעברה לשולח. במקרה שהחזרה לכתובת המקור אינה אפשרית, על ה-CASP להשתמש בשיטות חלופיות, כגון שמירת הנכסים בחשבון מאובטח ותיאום עם ה-CASP של השולח לצורך הסדרת ההחזרה. במקרים שבהם המידע, אף שהוא לא שלם, עדיין מאפשר זיהוי חד-משמעי של צדדי העסקה, ה-CASP המקבל יכול להחליט האם לבצע, לדחות או להחזיר את ההעברה. אם הוחלט לבצע את ההעברה, יש לתעד את הנימוקים לכך בצורה הולמת.

 

דרישות דיווח – כאשר CASP מזהה כי צד נגדי לא סיפק את המידע הנדרש, עליו לשקול דיווח על אי הציות לרשות המוסמכת האחראית על פיקוח על הלבנת הון ומימון טרור.

 

דרישות עבור ארנקים במשמורת עצמית – החובות החלות על עסקאות בין CASP לבין ארנקים לא משמורניים תלויות בסכום העסקה ובשאלה האם העסקה כוללת לקוח של CASP או צד שלישי:

 

  • עסקאות של עד 1,000 אירו: על CASP לאסוף ולשמור מידע ספציפי על השולח או הנמען.
  • עסקאות מעל 1,000 אירו כאשר בעל הארנק הוא לקוח של CASP: על CASP לאמת את הבעלות או השליטה על הארנק באמצעות לפחות שיטה אחת מתוך רשימה מוגדרת.
  • עבור עסקאות מעל 1,000 אירו כאשר בעל הארנק אינו לקוח של ה-CASP, הנחיות קובעות כי ניתן לעמוד בדרישת אימות זהות השולח או הנמען, על ידי איסוף מידע נוסף ממקורות אחרים או באמצעים מתאימים אחרים.

 

***

עורכי הדין אנדרי ינאי ואביחי טל בעלי ניסיון רב בליווי חברות בתחום הקריפטו. 

תגיות: מטבעות קריפטוגרפים | קריפטו