פסיקה חדשה: המעסיק יוכל לדרוש מעובד להיבדק על ידי רופא מטעמו
סע”ש (ת”א) 58217-06-22 אלבז גלית – אורית שירותים פיננסיים בע”מ (ניתן ביום 2.3.2025)
***
לאחרונה ניתן פסק דין בבית הדין האזורי לעבודה ובמסגרתו נקבע, כי הגיעה העת להרחיב את זכותו של המעסיק לדרוש, במקרים מיוחדים, מעובד לעמוד לבדיקה רפואית מטעמו, גם כאשר הופק לעובד אישור מחלה תקין מטעם קופת חולים.
ככלל, מעסיק לא יכול לדרוש מעובדו לעבור בדיקה רפואית אצל רופא מטעמו, באופן אוטומטי, כשהעובד מציג לו אישור מחלה תקין שהופק על ידי קופת החולים.
על פי תקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), אישור מחלה לא יכלול פרטים כלשהם לעניין מחלתו של העובד, ובכלל זה ממצאים רפואיים או מצב בריאות לקוי. לצד החשיבות של הוראה זו אשר נועדה לשמור על פרטיותו של העובד, היא מותירה את המעסיק באפלה לעניין מהימנות אישור המחלה.
פסק הדין מרחיב ומשנה, במידה מסוימת, את פרשנות הוראות תקנות דמי מחלה ואת זכותו של מעסיק להעמיד את עובדו לבדיקה רפואית נוספת מטעמו גם במקרים בהם הופק אישור מחלה תקין על ידי קופת חולים.
כעולה מפסק הדין, במקרים מסוימים וחריגים בהם מתעורר ספק ממשי אצל מעסיק לגבי תוכן אישור המחלה ומהימנותו, יש מקום להרחיב את הוראות התקנה, כך שהמעסיק יוכל רשאי לדרוש מהעובד להתייצב לבדיקה נוספת אצל רופא מטעמו, גם כאשר העובד מציג אישור מחלה תקין מאת קופת החולים.
באותו פסק דין, מסרה העובדת אישור מחלה מאת קופת חולים לתקופה ממושכת, מיד לאחר שקיבלה זימון לשימוע משמעתי. למעסיק היה מידע מבוסס, כי אישור המחלה לא היה מבוסס ולמעשה לא רק שהעובדת לא היתה חולה אלא שהיא אף התחילה לעבוד אצל חברה אחרת. המעסיק דרש מהעובדת להתייצב בתוך 24 שעות לבדיקה שקבע אצל רופא מטעמו בעיר מגוריה של העובדת, אולם העובדת סירבה לכך.
בית הדין לעבודה קבע שכיום אין כל קושי להפיק אישור מחלה בלחיצת כפתור, ללא ביקור אצל רופא, ובנסיבות האלה, למעשה לא מתקיימת תכלית תקנות דמי מחלה המקבלות באופן גורף אישורי מחלה שהופקו על ידי קופת חולים. בהתאמה, בנסיבות מסוימות, ניתן יהיה לערער על מהימנות אישורי מחלה גם אם הופקו על ידי קופת החולים. עוד נקבע, כי בנסיבות מסוימות וחריגות, כאשר עובד מונע מהמעסיק את זכותו לברר את טענותיו כלפי העובד, והעובד כופה על המעסיק הארכה של חוזה העבודה תוך תשלום דמי מחלה, אזי המעסיק יהיה רשאי להעמיד את העובד לבדיקה רפואית באמצעות רופא מטעמו.
בית הדין האזורי קבע לבסוף שהעובדת התנהלה בחוסר תום לב בהליך סיום עבודתה, וכי המעסיק פעל באופן תקין באותו עניין. מטבע הדברים, משעה שהעובדת עבדה במקום עבודה אחר, תביעתה לתשלום דמי מחלה – נדחתה.
בשלב זה, המדובר בפסיקה מנחה, מאת בית הדין האזורי לעבודה, ולא בהלכה מחייבת. יחד עם זאת, ניתן להניח שעל יסוד פסק הדין אפשר יהיה, בנסיבות חריגות בלבד וכאשר יש אינדיקציה על התנהלות לא תקינה מצד עובדים, כמו הצגת אישורי מחלה כאשר יש חשש שהעובד עובד במקום אחר במקביל או מציג אישורי מחלה ממושכים מיד לאחר קבלת מכתב זימון לשימוע, להעמיד את העובדים לבדיקה רפואית.
***
עו”ד ליאור גירשביץ הוא עורך דין במחלקת דיני עבודה במשרדנו.
מחלקת דיני עבודה המשרד עורכי דין ברנע ג’פה לנדה זמינה לשירותכם במתן ייעוץ מקצועי בתחום זה ובכל סוגיה אחרת בהיבטי דיני העבודה השונים.