© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is empowering

חיפוש לפי תחום

חדשות ועדכונים / אירית ברודסקי

ברנע: ליווי תכנית חילופי הסטודנטים של אוניברסיטת ת"א

עורכי הדין אייל נחשון ואירית ברודסקי ביחד עם צוות המנהלה של משרדנו, מלווים את תכנית חילופי הסטודנטים של אוניברסיטת ת"א. במסגרת הליווי הצוות נפגש עם דיקאן הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת ת"א – פרופסור ישי בלנק.

מונופול: מטא תשלם עשרות מיליוני שקלים בשל אי דיווח על מיזוגים

התשלום הגבוה חוסך ממטא קביעה רשמית של הרשות כי הפרה את חוק התחרות כשלא דיווחה על מיזוג, ומהווה "תמרור אזהרה" לתאגידים בינלאומיים אחרים, שאולי אינם מכירים די הצורך לדווח על מיזוג בשל קיומו של מונופולין.

הגבלים עסקיים בימי מלחמה: ראיון עם אירית ברודסקי

הממונה על התחרות מיכל כהן פרסמה הודעה מיוחדת, בה היא מדגישה בין היתר את האיסור על בעל מונופולין לנצל את מעמדו לרעה. כמומחית בתחום, עו"ד אירית ברודסקי, התראיינה לגלובס בנושא זה ואמרה בין היתר כי: " לצד כל ההקלות, צריך להקפיד בתקופה זו לא לפגוע בצרכנים כחלק מהמאמצים של עסקים לשרוד, ובוודאי לא לנצל את המצב כדי לפגוע בצרכנים. הממונה מדגישה כי תקפיד באופן קונקרטי גם לגבי פרקטיקות של ניצול מעמד לרעה על ידי בעלי מונופולין, ותפעיל נגדן אמצעי אכיפה".

קטגוריות: תחרות והגבלים עסקיים

הממונה על התחרות מפרסמת הנחיות להתנהלות בשעת חירום

בשבוע האחרון פרסמה הממונה על התחרות מספר הודעות מיוחדות על רקע המצב הביטחוני השורר במדינה, במטרה להקל על גורמים עסקיים בשעת חירום זו.

רשות התחרות: כתב אישום ראשון בקשר לדו"ח כספי של חברה ציבורית

התבטאויות פומביות של חברות ציבוריות עשויות לחשוף אותן לחקירות או סנקציות של רשות התחרות. המתח בין חובת הדיווח לרצון לשמור על שוק תחרותי ייפתר רק באמצעות הנחיות ברורות של הרגולטורים.

יבואן שיפריע ליבוא מקביל ייקנס בסכום של עד 111 מיליון ₪

החלטה דרמטית חדשה התקבלה במסגרת התיקון לחוק התחרות הכלכלית, עוסקת באיסור פגיעה ביבוא מקביל. התיקון החדש מטיל איסורים שונים על יבואן ישיר, בלא קשר למעמדו בשוק הרלוונטי.

 

חוק המזון: הממונה על התחרות נוקטת לראשונה בהליך אכיפה רוחבי נגד ספקי מזון גדולים

כחלק משורת צעדי מאבק ביוקר המחיה, הממונה על התחרות נוקטת לראשונה בצעדי אכיפה רוחביים בגין הפרת חוק המזון בידי ספקי מזון גדולים. בין היתר אוסר חוק המזון על הסדרים מסחריים שונים בין ספקי מזון לבין קמעונאים, שעלולים לחסום תחרות מצד ספקים או קמעונאים קטנים. 

העליון מצמצם את האפשרות לתבוע מונופולים בגין מחיר גבוה בלתי הוגן

פסק הדין שנתן בית המשפט העליון לאחרונה, בקשר עם תובענה ייצוגית שהוגשה כנגד תנובה בעניין תמחור מופרז ובלתי הוגן של גבינת קוטג', מלמד על כך שלמרות התהודה לה זכה פסק הדין בעניין קוקה קולה, בתי המשפט לא יקבלו תובענות כאלה, אלא במקרים חריגים ביותר.

ביקורת ואכיפה מחמירה יותר כלפי הסדרי הכתבת מחיר אנכית – RPM

רשות התחרות מחמירה מדיניותה כלפי הכתבת מחיר אנכית (RPM) ומגבירה את האכיפה במישור זה, וזאת על מנת להגביר את התחרותיות בשוק.

מגבלות חדשות על יבואן ישיר

הממשלה ממשיכה לתקן את חוק התחרות מתוך כוונה לרסן את יוקר המחייה. על הכוונת: יבואנים ישירים, שעם קבלת התיקונים יעמדו תחת ביקורת קפדנית. לתקנות החדשות צפויות להיות השלכות על התקשרויות מסחריות בין היבואן הישיר לבין גורמים כגון היצרן בחו"ל או הקמעונאי בישראל. 

צעדים דרסטיים להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות בשוק מוצרי המזון והטואלטיקה

משרד האוצר ורשות התחרות מקדמים במסגרת חוק ההסדרים מגבלות משמעותיות על יבואנים וספקים של מותגים גדולים, במטרה לצמצם את הריכוזיות ולהגביר את התחרות בשוק המזון והטואלטיקה בישראל.

לראשונה: חברה זרה תשלם לאוצר המדינה בשל אי מתן מענה לדרישת נתונים של רשות התחרות

לגישת רשות התחרות, סמכותה לדרוש נתונים ומידע אינה מוגבלת לחברות ישראליות, וגם חברות זרות ללא זיקה לישראל כפופות לסמכות זו ולקנסות בגין הפרת החובה. 

2022: חידושי חקיקה ופסקי דין בתחרות והגבלים עסקיים

שנת 2022 כללה מגמות רבות בתחום דיני התחרות. התמודדות מוגברת עם מונופולים, תמחור מופרז, הסדרים כובלים והגברת שת"פ בין משרדי הממשלה לרשות התחרות הם רק חלק מהמגמות שראינו בשנה החולפת בתחום.

"סוגרים עסקה - קלוזינג בעולם הקניונים ורשתות המסחר"

עורכי הדין טרי אלמוזלינו-ארנון, אלון וולנר ואירית ברודסקי מקיימים פאנל שעוסק בדרכים להשלים בהצלחה עסקת נדל"ן של קניונים ומכרזים מסחריים. הפאנל נערך במסגרת וועידת הקניונים ורשתות המסחר בישראל השנתית המתקיימת באילת.

קטגוריות: נדל"ן | תחרות והגבלים עסקיים

בית המשפט העליון קובע לראשונה – ניתן לתבוע מונופולים בגין גביית מחיר מופרז

בתי המשפט המחוזיים כבר הכירו באפשרות לתבוע מונופול בגין גביית מחיר מופרז בלתי הוגן, אולם, הכרת בית המשפט העליון בעילת תביעה זו סותמת על הגולל על טענות אפשריות של נתבעים כי יש להתנגד לעצם קיומה.

רשות התחרות משנה את אופן הדיווח על מיזוגים. אירית ברודסקי לגלובס

תקנות חדשות של רשות התחרות קובעות הכבדה בחובת הדיווח המוטלת על חברות המבקשות להתמזג ולמהלך יש השלכות אפשריות רבות -  לטוב ולרע.

קטגוריות: רגולציה | תחרות והגבלים עסקיים

שינוי משמעותי במתכונת הדיווחים על מיזוגים לרשות התחרות

המתכונת החדשה מבשרת צמצום בהיקף העסקאות החייבות בדיווח והכבדה ניכרת על צדדים לעסקאות החייבות בדיווח, גם במיזוגים שאינם מעלים כל חשש תחרותי.

רשות התחרות נוקטת עמדה מחמירה ביחס להסדרי הכתבת מחיר אנכית

פרסום טיוטת גילוי הדעת החדש בא על רקע תיקון פטור הסוג להסדרים שאינם אופקיים לפני מספר חודשים. בעקבות אותו תיקון יכולים כיום לחסות תחת הפטור גם הסדרים הכוללים כבילות מחיר. בין אותם הסדרים נמצא גם הסדרי הכתבת מחיר אנכית (Resale Price Maintenance – RPM). מדובר בהסדרים שבמסגרתם ספק טובין מכתיב לגורם הנמצא בשלב עוקב בשרשרת האספקה – מפיץ או קמעונאי – את מחיר המכירה של הטובין.

פסיקה דרמטית בנושא תמחור מופרז: בית המשפט המחוזי דוחה שתי בקשות לאישור תובענה ייצוגית נגד תנובה

בדצמבר 2021 דחה בית המשפט המחוזי בירושלים שתי בקשות לאישור תובענה כייצוגית כנגד תנובה בעילת תמחור מופרז. הבקשה, והדחייה, הן שתיהן חלק ממחלוקת חריפה ורבת שנים בשאלה האם האיסור על גביית מחיר "בלתי הוגן" על-ידי בעל מונופולין חל על תמחור מופרז.

לראשונה בישראל רשות התחרות אוכפת את האיסור על תמחור מופרז

לראשונה בישראל, יינקטו הליכי אכיפה נגד בעל מונופולין בגין ניצול מעמדו לרעה באמצעות קביעת מחיר גבוה בלתי הוגן. בכוונת הרשות להטיל (בכפוף לשימוע) עיצום כספי בגובה 8 מיליון שקלים על חברת MBI פארמה בע"מ וכן עיצומים אישיים על שני נושאי משרה בחברה (בגובה כ-600 אלף שקלים לכל אחד), בגין קביעת מחיר גבוה ובלתי הוגן בקשר ל"לידיאנט", תרופה מצילת חיים לחולי  CTX (מחלה גנטית חשוכת מרפא) המשווקת ע"י MBI בישראל.