© כל הזכויות שמורות לברנע ג'פה לנדה משרד עורכי דין

Together is empowering

חיפוש לפי תחום

חדשות ועדכונים / רן כרמי

זכויות יוצרים: בית המשפט בארה"ב דחה חלק מהטענות נגד OpenAI

נושא זכויות היוצרים וההגנה עליהן מצוי בליבת השימוש של חברות העושות שימוש בטכנולוגיית בינה מלאכותית. על-כן, חשוב לוודא, שככל שקיימים הסכמים בין שחקנים שונים במשק ובין ספקי טכנולוגיית בינה מלאכותית, אלה יכללו הוראות המגינות על אותם .שחקנים מפני טענות משפטיות ביחס לזכויות היוצרים

זכויות יוצרים ו-AI: ה-New York Times תובע את OpenAI ואת מיקרוסופט

המתח בין שמירה על זכויות יוצרים של יוצרי תוכן לבין פיתוח של פלטפורמות AI מגיע שוב לפתחם של בתי המשפט. האם רגולציה מתאימה תוכל ליישב בין הצרכים השונים?

ארצות-הברית: האם למערכת בינה מלאכותית יש זכות לזכויות יוצרים?

למי שייכות זכויות יוצרים על תמונה שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית? ליוצר, לטכנולוגיה או לאף אחד? הפסיקה האחרונה בארה"ב קושרת בין הזכות להגנה בהקשר זה לבין מידת המעורבות ביצירה.

מיזוג לפני קבלת אישור: שטראוס עלולה להיקנס ב-111 מיליון שקלים

לשיטת הממונה על התחרות, תניות שליליות (Negative Covenants) שנכללו בהסכם המיזוג בין שטראוס למשק ויילר העלו חשש לפגיעה בתחרות, והצדדים החלו בביצוע המיזוג לפני קבלת אישור.

יבואן שיפריע ליבוא מקביל ייקנס בסכום של עד 111 מיליון ₪

החלטה דרמטית חדשה התקבלה במסגרת התיקון לחוק התחרות הכלכלית, עוסקת באיסור פגיעה ביבוא מקביל. התיקון החדש מטיל איסורים שונים על יבואן ישיר, בלא קשר למעמדו בשוק הרלוונטי.

 

רשות התחרות: עיצום חסר תקדים בגין אי-מסירת מענה מלא לדרישת נתונים

זו אינה החלטה ראשונה בדבר הטלת עיצומים על מי שנמנע מלהשיב כיאות לדרישות מידע מאת הממונה. אולם מדובר בסכום הגבוה ביותר שיוטל אי-פעם בגין הפרה כזו, הקרוב לעיצום המירבי שרשאית הממונה להטיל בגין ההפרה.

תמחור מבוסס אלגוריתמים – האתגר הבא של דיני התחרות?

בכל הקשור בתמחור, לאלגוריתמים יש יתרונות משמעותיים: אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית מסוגלים לבצע אנליזות מורכבות בצורה קלה, יעילה ומהירה, באמצעות עיבוד כמות אדירה של מידע. הכוח החישובי שלהם עולה עשרות ומאות מונים על יכולת האדם בכל הנוגע לאיסוף, לארגון ולניתוח המידע, ומאפשר קבלת החלטות זריזות ומדויקות בהרבה בהתאם לתנאי השוק המשתנים, והכול בזמן אמת. אולם, בה בעת שימוש בהם טומן בחובו חשש לפגיעה בתחרות, בעיקר בשווקים ממועטי מתחרים. 

מאה אחוז ליזו - על ביטויים וסימני מסחר

לאחר ערעור, הצליחה הזמרת האמריקאית ליזו לרשום בארצות-הברית סימן מסחר על הביטוי "100% THAT B*TCH", הלקוח משיר שלה משנת 2017. הסימן המסחרי עלול לייצר חוסר ודאות באשר להיקף ההגנה הניתן מכוח דינים אלה.

ביקורת ואכיפה מחמירה יותר כלפי הסדרי הכתבת מחיר אנכית – RPM

רשות התחרות מחמירה מדיניותה כלפי הכתבת מחיר אנכית (RPM) ומגבירה את האכיפה במישור זה, וזאת על מנת להגביר את התחרותיות בשוק.

אלמנטים מופשטים ודילול סימן מסחרי – אדידס נגד תום בראון

כולם מכירים את סימן המסחר הידוע של אדידס - שלושה פסים ישרים מקבילים - גם מעצב האופנה האמריקאי תום בראון. למרות זאת, בראון החל להשתמש בסימן של ארבעה פסים מקבילים בעיצוביו, וב-2021 נתבע על ידי אדידס על הפרת זכויות קניינה הרוחני. בחודש האחרון קבע חבר מושבעים במנהטן כי תום בראון לא ביצע הפרה שכזו, וכי אדידס תצטרך להסתפק בבעלות על שלושה פסים בלבד.

הממונה על התחרות קונסת מונופול שקבע מחיר מופרז ובלתי הוגן

לגישת רשות התחרות, סמכותה לדרוש נתונים ומידע אינה מוגבלת לחברות ישראליות, וגם חברות זרות ללא זיקה לישראל כפופות לסמכות זו ולקנסות בגין הפרת החובה. 

דיני תחרות: האם תמחור מבוסס AI מהווה פגיעה בתחרותיות?

השימוש המסחרי ההולך וגובר במנועי תמחור מבוססי אלגוריתמים (מבוססי בינה מלאכותית – AI) עתיד להניח לפתחן של רשויות התחרות אתגרים חדשים, גם בשל יצירת חששות לתיאומים בין מתחרים באמצעים חדשים, וגם – ואולי בעיקר – משום שמנועי תמחור כאלה מעצימים את כשלי התחרות הקיימים ממילא בשווקים דלי מתחרים. על אתגרים אלה מפרטים גל רוזנט ורן כרמי בכתבה בכלכליסט.

קטגוריות: רגולציה של בינה מלאכותית | תחרות והגבלים עסקיים

2022: חידושי חקיקה ופסקי דין בתחרות והגבלים עסקיים

שנת 2022 כללה מגמות רבות בתחום דיני התחרות. התמודדות מוגברת עם מונופולים, תמחור מופרז, הסדרים כובלים והגברת שת"פ בין משרדי הממשלה לרשות התחרות הם רק חלק מהמגמות שראינו בשנה החולפת בתחום.

תחרות והגבלים עסקיים: איך הרשעה בתיאום מכרז עשויה להוביל להרשעה בהלבנת הון?

אישומים בהלבנת הון כנגד מי שמתאם מכרז (הנלווים לאישומים בעבירות על חוק התחרות ובמרמה) עשויים להוביל להחמרה בענישה ביחס לעונשים המוטלים על עבריין "רגיל" של הגבלים עסקיים, והסמכות להקפיא ולחלט נכסים מכוח חוק איסור הלבנת הון מפעילה לחץ כבד – כלכלי ונפשי – על נחקרים ונאשמים. עו"ד גל רוזנט ורן כרמי ממשרדנו עושים סדר בנושא לכתבה בכלכליסט.

 

קטגוריות: תחרות והגבלים עסקיים

בית המשפט העליון קובע לראשונה – ניתן לתבוע מונופולים בגין גביית מחיר מופרז

בתי המשפט המחוזיים כבר הכירו באפשרות לתבוע מונופול בגין גביית מחיר מופרז בלתי הוגן, אולם, הכרת בית המשפט העליון בעילת תביעה זו סותמת על הגולל על טענות אפשריות של נתבעים כי יש להתנגד לעצם קיומה.

הצעת חוק חדשה לחייב מונופולים לפרסם דוחות כספיים

הרקע להצעה, על פי מחבריה, הוא ההתייקרויות במשק, והריכוזיות וריבוי המונופולים המאפיינים את המשק הישראלי. החידוש הדרמטי בהצעה הוא שמרגע אישורה, מונופולים – גם אם אינם מוכרזים – יהיו חייבים לפרסם לציבור את דוחותיהם הכספיים, גם אם אינם חברות מדווחות.

בית המשפט מצמצם את האפשרות להסתמך על ליווי עורך דין כהגנה מפני כתב אישום

פסיקה חדשה של בית המשפט העליון משנה פסיקה קודמת וקובעת כי אין מקום לגישה הפוטרת מכתב אישום מי שעבר עבירה פלילית, על בסיס העובדה שעורך הדין לא התריע על כך שהפעולה היא פלילית.